Bestyrelsen sikrer din frihed som ejerleder

af | mar 1, 2016 | Bestyrelse, Din virksomhed

Hvis du er ejerleder eller bestyrelsesmedlem i en ejerledet virksomhed, så læs med her. Ny forskning viser nemlig, at friheden til selv at bestemme vægter højere end vækst og udvikling for danske ejerledere. Men de to ting hænger uløseligt sammen, og bestyrelsen kan få det til at gå op i en højere enhed.

Friheden til selv at kunne prioritere er for de fleste ejerledere en vigtigere motivationsfaktor end muligheden for at udvikle virksomheden. Sådan lyder en af de foreløbige konklusioner fra det store forskningsprojekt ”Vidensforum” på Aarhus Universitet, der blev fremlagt i slutningen af november. Men den vægtning risikerer at skabe udfordringer for mange virksomheder, hvis de for at sikre friheden fravælger en aktiv professionel bestyrelse. Det mener tidligere B&O topchef og forfatter til bogen ”Når bestyrelsen skaber værdi” Torben Ballegaard.

“Udfordringen er, at frihed og udvikling i dag hænger fuldstændigt uløseligt sammen, fordi virksomheder, der ikke udvikler sig, de lukker. Derfor sørger den kloge ejerleder for i tide at dygtiggøre organisationen – for eksempel via en aktiv bestyrelse,” siger han.

Stil de rigtige spørgsmål

Torben Ballegaard var blandt oplægsholderne på ASNET Boards nationale temadag for hele bestyrelsesnetværket i november. Her fremhævede han netop vigtigheden af en såkaldt aktiv bestyrelse, der ikke kun fokuserer på de formelle kontrolopgaver, men også, og i højere grad, arbejder sammen med ledelsen om strategiudvikling.

“En bestyrelse, der lever op til sit ansvar, sørger hele tiden for at udfordre ledelsen ved at stille de rigtige spørgsmål som indimellem også kan være såkaldt “dumme spørgsmål” til strategien. Men selvfølgelig på en måde, som alle parter kan leve med,” siger Torben Ballegaard.

Frihedens bagside

Forskningsprojektet Vidensforum foregår i samarbejde mellem Nykredit og revisionsfirmaet PwC og Center for Små og Mellemstore Virksomheder ved Århus Universitet og er ledet af professor Mette Neville. Hun peger på, at frihedstrangen i høj grad er det, der i første omgang giver virksomhederne succes. Men også på, at denne trang til frihed har en bagside.

“Iveren efter at føre ideer ud i livet kan betyde, at der sættes gang i flere projekter end ejerlederen får styret i mål. Det kan også knibe med prioriteringen, og det kan stresse organisationen,” lyder det blandt andet fra Mette. Og det er netop på disse områder, at den professionelle bestyrelse, kan skabe værdi.

“I takt med, at globaliseringen ikke længere blot er noget, man taler om, så sker der en voldsom skærpelse af konkurrencen og en stigende konsolidering. Og for de, der vil tage kampen op, kræver det udvikling. Her vil en aktiv bestyrelse ofte være svaret,” påpeger Torben Ballegaard.

E-bog: Skaber en bestyrelse værdi for din virksomhed?

Kan en bestyrelse skabe værdi for dig og din virksomhed? Kan du opnå effekt af en bestyrelse med eksterne medlemmer? Og hvordan sikrer du det? I denne e-bog forsøger vi at guide dig i retning af svarene på bl.a. disse spørgsmål. Er du i tvivl om bestyrelsens relevans for din virksomhed, så download e-bogen nu.

E-bog om bestyrelse | Asnet