En børsnotering giver dig mere end penge til vækst. Det skal du vide, hvis du overvejer en børsnotering.

af | jun 12, 2018 | Din virksomhed

”En børsnotering er ligesom at få et kørekort: I det øjeblik man har fået kørekortet, skal man for alvor til at lære at køre bil.”

Sådan lyder det fra Per Hansen, Investeringsøkonom i Nordnet, idet han forklarer, hvordan han mener, at flere virksomheder bør forholde sig til det at blive børsnoteret.

Interessen for børsnoteringer blandt danske virksomheder er stigende, og John Norden, partner og administrerende direktør i Norden CEF, Carsten Borring, Head of Listing and Capital Markets i Nasdaq og Per Hansen er alle overbevist om, at vi de næste år kommer til at se markant flere danske børsnoteringer end tidligere. En positiv udvikling, der kræver noget opmærksomhed. For selvom interessen er stigende, overser mange virksomheder vigtige muligheder i en børsnotering, fordi de først og fremmest er sultne efter kapital. Men som Per Hansen forklarer, er selve noteringen blot starten på et hav af nye muligheder for virksomheden. Først når køreprøven er bestået, bliver det sjovt at køre bil.

 

Mere end aktiesalg og penge i kassen

For mange virksomhedsejere og bestyrelser er en børsnotering først og fremmest et middel til at skaffe tiltrængt kapital. Og det er ikke forkert. Men en ting er kapitaltilførslen, hvad mange umiddelbart negligerer er, at en børsnotering tilfører virksomheden mange flere fordele og muligheder end penge i kassen.

”Umiddelbart når man vælger at lade sig børsnotere, er det første, mange tænker på, at de skal have nogle penge. Men typisk er det dem, der virkelig har analyseret sine muligheder for, hvad man skal i fremtiden, og hvordan man vækster i virksomheden, der godt kan se, at der er flere geværgreb i det at blive børsnoteret. Det handler både om synlighed, om troværdighed, om den blåstempling man får ved at være på en af verdens største børser, nemlig Nasdaq, osv.,” forklarer Carsten Borring. Også John Norden mener, at øget synlighed er et væsentligt udbytte for børsnoterede virksomheder:

”Der kommer selvfølgelig et stort boost i, at virksomheden bliver kendt i Danmark ved, at den går på Børsen. Den kommer lige pludselig i pressen, og det hjælper også nogle virksomheder til at sælge flere produkter, simpelthen fordi virksomheden bliver kendt og synlig. Under alle omstændigheder får man altså sit brand skudt kraftigt i vejret. Så der er rigtig mange grunde til, at man lader sig børsnotere,” siger John Norden. De mange muligheder betyder naturligvis også, at der er flere ting at overveje i forbindelse med en børsnotering, end mange virksomheder umiddelbart tror.

”Ja, en børsnotering handler om at få tilført risikovillig kapital, men den handler også om at få spredt ejerskabet ud, den handler også om at få noget ambassadør- og kendskab, den handler om en lang række ting. Overordnet set er der rigtig mange flere ting i en børsnotering end bare at sælge aktier og få penge i kassen. Det resulterer nok også i, at den største udfordring for mange virksomheder i virkeligheden er, at der er flere udfordringer end antaget. Men dermed også flere muligheder,” understreger Per Hansen.

 

Strategien er et must for at lykkes

Det potentielle udbytte af en børsnotering er altså mere end et hurtigt skud penge i kassen. Men vil du for alvor have gavn af udbyttet, kræver det mere end noteringen i sig selv. Med andre ord: Hvad kan du bruge kørekortet til, hvis du ikke har nogen bil? Ifølge John Norden er en strategiproces og en stillingtagen til, hvad man vil med børsnoteringen et must for at lykkes:

”Der er en masse positive ting ved noteringer, og det er derfor utroligt vigtigt, at virksomheden har brug for mere end bare det at få penge, fordi ellers bliver børsnoteringen altså vældig tung. Det er et spørgsmål om, at man kigger dybt ind i, om man har nok grunde til at blive børsnoteret som virksomhed og ejer. Fordi ved siden af fordelene er der en stor arbejdsmængde i at få virksomheden klargjort til en børsnotering. Det er meget vigtigt, at man har gjort sit forarbejde og sin mentalitet klar til den her rejse. Derfor er en strategiproces også supervigtig i den her forbindelse,” fortæller John Norden og understreger, at en notering på en børs er en lang proces, der skal og må være velovervejet.

 

Bestyrelsen skal tage styringen

Når du tager kørekort, har du brug for en kørelærer. I en børsnotering er virksomheder som Norden CEF, der guider dig igennem processen din kørelærer. Men hvad du i høj grad også har brug for, er en støttende forælder, der tager over der, hvor kørelæreren ikke er med. En, der bakker dig op og hjælper dig inden køreprøven, og når du første gang skal køre på den tyske motorvej osv. I en børsnotering er bestyrelsen din støttende forælder. Bestyrelsens rolle både i overvejelserne, valget, processen op til, samt i virksomheden efter en børsnotering er utroligt vigtig – ja, ifølge John Norden faktisk uundværlig.

”Jeg mener ikke, at en børsnotering kan gennemføres uden en bestyrelse. Virksomhedens bestyrelse er jo den overordnede ledelse af virksomheden, som skal sikre, at virksomheden gør de rigtige ting i forhold til den notering, man ønsker at lave. Det er bestyrelsen, der står på mål for alle de nye investorer, offentligheden osv. Så bestyrelsen er meget vigtig,” påpeger John Norden.

Men blot det, at der sidder en bestyrelse i virksomheden, er i sig selv ikke nok. Ifølge Carsten, John, og Per er bestyrelsens sammensætning afgørende i en børsnoteret virksomhed.

”Det er rigtig vigtigt, at den er involveret, og det er rigtig vigtigt, at en bestyrelse hele tiden gør sig klar over, hvor virksomheden skal være om 5, 10, 20 år. Derfor er bestyrelsesmedlemmerne også nødt til selv at kigge indad og spørge ”Er jeg det rette bestyrelsesmedlem til at kunne tage med virksomheden på denne her rejse?” Mange løsninger for et selskab, bliver måske fravalgt, fordi bestyrelsen ikke tør tage beslutningen, eller skal skille sig af med nogen, som den ikke har lyst til at skille sig af med. Det er måske lidt hårdt sagt, men det er bare vigtigt, at bestyrelsen er sammensat rigtigt og tænker sig godt om,” forklarer Carsten Borring. Også John Norden og Per Hansen mener, at bestyrelsens medlemmer skal leve op til nogle andre krav, når virksomheden skal børsnoteres:

”Mange virksomheder, er startet et eller andet sted, hvor der af forskellige årsager er tilkommet nogle bestyrelsesmedlemmer. Men på vejen mod en børsnotering, bliver det altså meget vigtigt, at den bestyrelse er sammensat på en måde, så den fremstår professionel,” understreger John Norden.

Bestyrelsen skal være med hele vejen, når man skal børsnoteres. Den skal understøtte ledelsens ideer og den nuværende ejerstruktur frem mod en børsnotering. Når man siger, at det er vigtigt, hvem der sidder i bestyrelsen, siger man det af mange årsager. Det er ikke kun fordi den skal drive processen, men også fordi der er nogle investorer, som sidder og kigger på, hvem der er i bestyrelsen og validerer kvaliteten af dem, der har valgt at bruge deres tid i den her bestyrelse,” fortæller Per Hansen.

Bestyrelsen er altså en vigtig spiller for en virksomhed, der overvejer eller har gennemgået en børsnotering. Og ligesom med spillere på et hold, kan bestyrelsesmedlemmer også skiftes ud, hvis de ikke lever op til, hvad der kræves af dem for at skabe værdi for virksomheden.

Har du brug for hjælp til at sammensætte den rette bestyrelse? Kontakt os for at høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig.

Danske virksomheder er blevet mere positive og risikovillige

Det danske marked for børsnoteringer og aktiehandel har i mange år haltet bagefter andre markeder som f.eks. Sverige. Men det er ved at ændre sig, og det skyldes først og fremmest en ændring i attitude. Da børsen, Nasdaq First North, blev sat i verden, var det for at dække et hul i markedet, da mange mindre danske virksomheder havde brug for noget kapital for at vækste. Men i dag handler det ikke kun om kapital. John Norden mener nemlig, at flere og flere virksomheder får øjnene op for alle de fordele, der ligger i en børsnotering:

”Jeg tror, at flere virksomheder vil se på det her som en mulighed for at få flere ejere ind i virksomheden, gøre sig mere kendt og få alle de fordele, der ligger. Mon ikke, at flere og flere vil gå den her vej, så det bliver en af vejene til at vækste en virksomhed, få den op i en anden liga og måske blive en af de nye spændende vækstvirksomheder, som folk kommer til at tale om,” siger John Norden.

Også Carsten Borring mener, at den stigende interesse skyldes en mere positiv indstilling blandt virksomhederne, der er mere risikovillige i jagten på resultater:

”Der er ingen tvivl om, at vi har set en stigende tendens til, at selskaber gerne vil gå i den her retning. Det er selvfølgelig også noget, der er affødt af, at konjunkturerne er blevet bedre. Generelt er folk sådan lidt mere positive og tænker, at ting nok skal lykkes, og jeg tror aldrig vi har haft så stor interesse som vi har lige nu,” fortæller Carsten Borring.

Den højkonjunktur vi oplever, har altså været med til at sætte skub i den udvikling vi oplever nu, og ifølge Per Hansen vil denne udvikling kun fortsætte i samme retning de næste år:

”De første selskaber vi har set, som er kommet indenfor det seneste år, agerer en form for bølgebrydere; de viser, at det kan lade sig gøre og, at det kan lade sig gøre i Danmark. Jeg tror på, at medmindre der sker en eller anden økonomisk katastrofe et eller andet sted, så vil den her positive udvikling også inspirere andre til at se, at de godt kan blive børsnoteret i Danmark. Man behøver ikke at sælge aktier i Sverige, for vi har investorerne i Danmark, og vi har også en interesse i at bruge Danmark som hjemmemarked og udstillingsplads. Så jeg tror, at der kommer flere børsnoteringer de kommende 12-15 måneder, end vi gennemsnitligt har set per år de sidste 5-7 år,” siger Per Hansen.

Læs også nogle af vores andre aktuelle artikler, eller tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

 

E-bog: Skaber en bestyrelse værdi for din virksomhed?

Kan en bestyrelse skabe værdi for dig og din virksomhed? Kan du opnå effekt af en bestyrelse med eksterne medlemmer? Og hvordan sikrer du det? I denne e-bog forsøger vi at guide dig i retning af svarene på bl.a. disse spørgsmål. Er du i tvivl om bestyrelsens relevans for din virksomhed, så download e-bogen nu.

E-bog om bestyrelse | Asnet