Gør dig attraktiv til bestyrelsesposter: Her er opskriften

af | feb 25, 2018 | Bestyrelsesmedlem

Har du været på arbejdsmarkedet i mange år og er nået til et punkt i dit liv, hvor du gerne vil bruge den viden og de erfaringer, du har tilegnet dig til at skabe værdi for andre. Har du en umættelig trang til hele tiden at udvikle dig og lære noget nyt? Så skal du måske til at på jagt efter din første bestyrelsespost.

For mange bliver det et naturligt og udfordrende skridt i karrieren at kaste sig over bestyrelsesarbejdet. Finder du de rette bestyrelsesposter, kan du finde en ny måde at bringe dine kompetencer og erfaringer i spil på.

Det er netop, hvad to af ASNET Boards medlemmer, Jette Ditlev og Maria Benedikte Skjærven, har gjort. De nåede begge til et punkt i deres karriere, hvor et nyt kapitel virkede som den rigtige vej at gå, og derfor har de begge et ønske om at opnå flere bestyrelsesposter i fremtiden.

Interview med to kvindelige bestyrelsesmedlemmer

Jette Ditlev har været selvstændig ledelsesrådgiver i Ditlev Consulting i 15 år og har været involveret i bestyrelsesarbejde i mere end 25 år, hvor hun har siddet i omkring 20 bestyrelser. Maria Skjærven har været IT chef i Forsikringsakademiet i 2 år nu og har arbejdet med bestyrelsesarbejde og siddet som bestyrelsesmedlem i 2 år. Her er Jette og Marias svar på, hvad de mener, der skal til for at lande de gode bestyrelsesposter.

Hvorfor vil du gerne have flere bestyrelsesposter?

Jette:

”Udover at jeg lige nu har plads i min portefølje og i mit liv generelt til flere bestyrelsesposter, så handler det for mig om kombinationen af strategi og implementering og det at være med i værdiskabelsen i en virksomhed over en længere periode. Som ledelsesrådgiver arbejder jeg allerede på det strategiske niveau, men det er typisk i kortere perioder”.  

Maria:

”Jeg har lagt en langsigtet plan, hvor jeg har sat mig nogle mål hvert år og skrevet ting ned, som jeg gerne vil lære eller blive bedre til. En del af den plan er, at jeg om 5 år har flere forskellige bestyrelsesposter. Jeg synes, at det er spændende, fordi man får indflydelse, og jeg føler, at jeg med min erfaring har noget at komme med. Om 10 år har jeg en plan om at blive fuldtids bestyrelsesmedlem, hvor jeg ved siden af også lever af at holde foredrag, skrive artikler og måske skrive og udgive en bog”.

Hvad efterspørger virksomheder til deres bestyrelser?

Jette:

”I sidste ende er det kemi, der er afgørende. Hvis den ikke er der, så er alt andet ligegyldigt. Og så er der selvfølgelig kompetencerne, hvor der skal være et match i forhold til, hvad virksomheden mangler. For mig handler det om at skille sig lidt ud. Der er tusindvis, der arbejder med strategi og ledelse som overordnede begreber, men når man folder det lidt ud og f.eks. arbejder konkret med internationalisering og digitale forretningsmodeller, så har det interesse. For det er der ikke så mange andre, der kan. Og så tror jeg, at det er en styrke at kunne bygge bro mellem gammel og ny industri – at koble erfaring og købmandskab fra industrisamfund med f.eks. digital viden i Industri 4.0. Så er det interessant.”

Maria:

”Det gør det hele en del nemmere, hvis man har siddet i et toplederjob, for det er tit der, hvor der bliver rekrutteret fra. Og så er gængse kompetencer som økonomi, strategi og forretningsudvikling altid i høj kurs. Jeg tror også, at virksomheder begynder at efterspørge de digitale kompetencer mere og mere. Det er afgørende, at i hvert fald nogle af medlemmerne i en bestyrelse, besidder digitale kompetencer, så de kan hjælpe med at lede deres virksomhed gennem en digital transformation. Bestyrelsen skal jo sætte krav til ledelsen og hele tiden sørge for udvikling af forretningen, og her tror jeg, at mange bestyrelser simpelthen mangler forståelsen af, hvad digitalisering betyder og giver af muligheder. Netop på det område er jeg godt rustet, fordi jeg har arbejdet med IT hele min karriere, hvor formidlingen mellem IT og forretning er min store styrke.”

Læs også artiklen: Sådan lander du dine bestyrelsesposter: 5 tips til at lande din næste bestyrelsespost.

Hvordan kan medlemskabet af ASNET Board hjælpe dig med at få din næste bestyrelsespost?

Jette:

”Der er 3 grunde til, at jeg meldte mig ind i ASNET Board. Netværk, erfaringsudveksling og muligheden for at byde ind på nogle bestyrelsesposter, som man ellers ikke ville have mulighed for. Jeg har brugt det sidste år, fra jeg blev medlem af ASNET Board i februar 2017, til at finde mig til rette og finde ud af, hvordan man kan bruge det som afsæt til blandt andet at finde nye bestyrelsesposter. Konklusionen er, at det er et spørgsmål om at lære sit netværk at kende og bruge hinanden, og det giver ASNET Board en alle muligheder for”.

Maria:

”Jeg meldte mig ind i ASNET Board, fordi der virkede til at være en masse spændende mennesker og også en masse spændende arrangementer. Så det var for at opbygge et netværk, som på længere sigt måske kan hjælpe mig med at opnå bestyrelsesposter. Indtil da bruger jeg netværket og arrangementerne til at opnå en bedre forståelse for, hvad det vil sige at være i en bestyrelse. Der kommer mange spændende dilemmaer op til arrangementerne, som f.eks. hvad gør man, hvis direktøren bliver syg. Det havde jeg ikke selv overvejet, at man også ville skulle tage højde for. Så her kan jeg lære af andres erfaringer, indtil jeg selv prøver det. Udover det har jeg som medlem fået stillet en mentor til rådighed det første år, som er rigtig dygtig, og som både formår at inspirere og udfordre mig”.

Læs om de to typer medlemskab af ASNET Board her.

Hvilke redskaber bruger du til at gøre dig synlig og komme i betragtning til bestyrelsesposterne?

Jette:

”Man skal gøre opmærksom på, at man er her, og det gør man på samme måde som med alle mulige andre områder. Jeg er på de sociale medier: Facebook, LinkedIn og Twitter – både som privatperson og med min virksomhed. Her poster jeg jævnligt om særligt ledelse og strategi, skriver blogindlæg og deltager i aktuelle debatter. Så har jeg også fået fornøjelsen af at være med i nogle radioprogrammer, hvor jeg f.eks. er fast paneldeltager i P1s program ”Public Service”, som kører fra mandag til torsdag. Ellers er der god gammeldags netværk, hvor der skal noget solidt arbejde til for at gøre sit netværk opmærksom på, at det er noget, man gerne vil. Indtil videre har jeg ikke råbt særlig højt, men det skal jeg til. Et klart fokuspunkt for mig i år er, at jeg gerne vil opnå et par bestyrelsesposter”.

Maria:

”Det er vigtigt at få sagt det højt på alle måder. Jeg er ikke aktivt søgende efter bestyrelsesposter lige nu, men jeg arbejder hele tiden på at få opbygget et personligt brand, så andre kan se, hvad jeg står for. Det gør jeg blandt andet ved at have fået lavet en blog og en hjemmeside, hvor jeg har en side om, hvordan jeg kan bidrage i en bestyrelse. Her kan man også have et board CV stående for at vise, hvad man før har lavet. På LinkedIn arbejder jeg også hele tiden på at udbygge mit netværk og er nu oppe på 1000 følgere. Jeg er ikke typen, der siger nej, hvis nogle vil connecte eller har noget på hjertet, for der kunne jo komme noget rigtig spændende ud af det”.

Hvad er dit bedste råd til folk, der gerne vil opnå en bestyrelsespost?

Jette:

”Der er intet tryllestøv, men netværk og hårdt arbejde krydret med tilfældigheder. Herudover skal man komme til arrangementerne, være opsøgende og bruge tid på at lære folk at kende. Det kræver tid og indsats, og begge dele er naturligvis en udfordring for mange af os”.

Maria:

”Vær åben for at udvide dit netværk og vær ikke bange for at spørge folk, om de ikke har lyst til at drikke en kop kaffe, selvom det kan være grænseoverskridende. Som udgangspunkt er jeg selv meget genert, men det har jeg bare måttet komme mig over og så spørge folk. Og så vil jeg helt klart anbefale at melde sig ind i et netværk som ASNET Board. Jeg får utrolig meget ud af det. Oplægsholderne til arrangementerne er af utrolig høj standard, og jeg har mødt mange forskellige og spændende mennesker”.

Læs om de andre fordele ved at blive medlem af ASNET Board.

E-bog: Vil du udvikle dig som bestyrelsesmedlem?

Med vores gratis e-bog ‘Vil du udvikle dig som bestyrelsesmedlem?’ får du viden om, hvad bestyrelsesnetværket, Asnet, kan gøre for dig, når du skal udvikle din bestyrelseskarriere.

E-bog for bestyrelsesmedlemmer | Asnet