Hvad er et advisory board?

af | jul 2, 2020 | Advisory board, Din virksomhed

Er et ’advisory board’ bare et fancy engelsk ord for bestyrelse? Eller hvad?

Mange er i tvivl om, hvad et advisory board egentlig er; mange tror, det er det samme som en bestyrelse bare på et andet sprog. Og ja, de to kan ligne hinanden meget, men der er andre forskelle end bare navnet. I dette indlæg får du svar på, hvad et advisory board er.

Hvad er et advisory board?

Et advisory board er et rådgivende organ, der minder meget om en bestyrelse. Både et advisory board og en bestyrelse har den fornemme opgave at vejlede og sparre med en virksomheds ledelse. Formålet med begge er at sikre den bedst mulige udvikling og præstation i virksomheden. En bestyrelses opgave i en kapitalvirksomhed er fastlagt i Selskabsloven, men det er ikke tilfældet for advisory boards – begrebet ’advisory board’ eksisterer ikke i lovgivningen.

Hvis de to ligner hinanden så meget, hvordan ved man så, hvad man bør vælge til sin virksomhed?

Der er ikke et gyldent svar på, hvornår du skal vælge et advisory board fremfor en bestyrelse og omvendt. Vores holdning er, at du som virksomhed i mange tilfælde opnår størst værdi ved at sammensætte en bestyrelse frem for et advisory board, idet bestyrelsen oftest har et større (officielt) engagementsniveau. Men formålet med de to instanser er det samme; det handler i begge tilfælde om at få drøftet en række problemstillinger og muligheder for din virksomhed med andre. Det ’rette’ valg afhænger naturligt af virksomhedens fase, udviklingsniveau og de konkrete problemstillinger eller projekter du ønsker hjælp til.

Selvom vi er fortalere for at vælge en bestyrelse, er det vigtigt for os at understrege, at man alt andet lige hellere skal vælge et advisory board fremfor at gøre ingenting. Ekstern sparring er og bliver essentiel for din virksomhed.

Forskellen på advisory board og bestyrelse

Selvom bestyrelsen er en del af Selskabsloven, og advisory boardet ikke er, ligner de hinanden meget på de praktiske opgaver – de skal begge bidrage med sparring omkring din virksomhed. Der er dog små formelle forskelle, du bør kende til, og dem kan du blive klogere på i vores guide om advisory boards her. 

De to ejerledere, Jesper og Janet, har begge været igennem overvejelserne omkring et advisory board versus en bestyrelse. Læs om deres overvejelser omkring advisory boardet her.

Gratis e-bog: Lad en bestyrelse skabe værdi for dig og din virksomhed

Med e-bogen ‘Lad en bestyrelse skabe værdi for dig og din virksomhed’ får du viden om, hvordan en bestyrelse kan hjælpe både dig og din virksomhed til udvikling, vækst og fokus i en travl hverdag.

E-bog om bestyrelse | Asnet