Letech Machines: Din virksomhed fortjener en professionel bestyrelse

af | sep 16, 2020 | Din virksomhed, Virksomhederne siger

”Alle virksomheder fortjener en professionel bestyrelse, de kan diskutere vigtige beslutninger med.”

Sådan lyder det fra Lejf Rasmussen, direktør i Letech Machines, idet han fortæller om motivationen for at rekruttere en ny, ekstern bestyrelsesformand.

Letech Machines, der laver specialmaskiner særligt til medicinal- og fødevareindustrien, har for nyligt rekrutteret en ny bestyrelsesformand, der skal hjælpe virksomheden med de strategiske beslutninger. Som ejerleder har Lejf ikke været et sekund i tvivl om den beslutning: Han har brug for en at snakke med om sin virksomhed. En der er objektiv, fortrolig og professionel.

Derfor gik Lejf til bestyrelsesnetværket Asnet, der faciliterer et professionelt rekrutteringsforløb af bestyrelsesmedlemmer, og der fandt han sin nye bestyrelsesformand.

Fakta om casen:

Virksomhed: Letech Machines

Lokation: Slagelse

Beskrivelse: Rekruttering af ny ekstern bestyrelsesformand

Konsulent: Christian Oxlund

Der skal stilles krav til bestyrelsesarbejdet

Letech Machines har eksisteret i 31 år, og i de 20 har virksomheden haft en ekstern bestyrelsesformand tilknyttet. Virksomheden har altid været glad for samarbejdet med bestyrelsesformanden, der er rekrutteret blandt Lejfs netværk, men de seneste år er der opstået et behov for en mere professionel løsning.

”Vi har sådan set været godt tilfredse med vores daværende bestyrelsesformand, men jeg har nok ikke stillet de krav til ham, som jeg burde, og som jeg gerne ville. Derfor følte jeg et behov for at bringe en ny formand ind – en som jeg ikke er bleg for at stille krav til, og en som ikke er bleg for at stille krav til mig,” fortæller Lejf.

Skal en bestyrelse for alvor skabe værdi for din virksomhed, er det essentielt, at der er plads til at stille krav og sige de ting, der er nødvendige for virksomhedens bedste. Det fortæller direktør i bestyrelsesnetværket, Asnet, Henrik Nielsen:

”Bestyrelsen bør inkluderes med et reelt formål; den er ikke blot en formalitet. Skal den skabe værdi og bidrage til de mål, din virksomhed har, så er det et must, at man kan stille krav til hinanden. Og det gælder begge sider af bordet.”

Lejf Rasmussen, Letech Machines | Asnet

Lejf Rasmussen, direktør i Letech Machines

Plads til diskussion og sårbare emner

Case med Letech Machines | Asnet
Da Lejf valgte at rekruttere en ny bestyrelsesformand, var det med et ønske om at få noget hjælp til at træffe de rette strategiske beslutninger. Som ejerleder oplever han ofte en følelse af at stå alene med de svære overvejelser og valg, og derfor håber han, at den nye bestyrelsesformand kan bidrage med nogle inputs og perspektiver, han ikke selv kan.

”Jeg håber på at få en god sparring og dialog om de her lidt større beslutninger, der skal tages. Det er vigtigt for mig at få modspil og andre perspektiver på mine overvejelser,” fortæller Lejf. Han mener, at en professionel bestyrelse kan opfylde både hans og andre ejerlederes behov for fokus og strategisk sparring omkring virksomheden og sårbare emner.

”I mine øjne fortjener alle virksomheder en professionel bestyrelse at diskutere vigtige beslutninger med. Der er mange ting, du kan snakke med dine medarbejdere og andre om, men der er også ting, jeg ikke føler, man kan åbne op omkring i de kredse. Ting man bør snakke med en professionel bestyrelse om. På den måde skal der ikke tages hensyn til, om det er et sårbart emne, eller om man skal være forsigtig omkring dialogen – det forbliver professionelt og fokuseret på ”business”.”

Rekrutteringen af den nye formand

Bestyrelsen skal være uafhængig og objektiv

I sin søgen på en ny bestyrelsesformand har Lejf stillet ét primært krav, nemlig at vedkommende skulle være en udefrakommende.

”For os har det været vigtigt, at formanden er helt uafhængig. Vi ledte efter en udefra; en vi kan tillade os at sætte krav til. Der må ikke være andre ting, der kommer i vejen for de emner, vi diskuterer, og de krav vi stiller hinanden. Der skal være objektivitet,” fortæller Lejf.

Og Lejf er ikke alene om denne holdning. Hvad mange ejerledere oplever, når de rekrutterer bestyrelsesmedlemmer gennem deres personlige netværk, er at det kan være svært at stille de rette krav og sige de nødvendige ting i bestyrelsen.

”Hvis bestyrelsen består af nogen, jeg kender og respekterer personligt, kan det være ubehageligt at få sagt de ting, der skal til – det gælder både fra min side af bordet og fra formandens side af bordet. Bestyrelsesformanden skal have rum til at sige de ting, jeg egentlig ikke gider at høre,” uddyber Lejf.

 

Rekrutteringsprocessen skal sikre virksomhedens behov

Lejf og Letech Machines har benyttet det professionelle rekrutteringsforløb, som Asnet tilbyder, til at finde deres nye bestyrelsesformand. Forløbet tager højde for den enkelte virksomheds behov og hjælper med at finde kvalificerede kandidater, der lever op til de ønsker og krav, virksomheden og dens ejer(e) har.

”Rekrutteringsprocessen hos Asnet har været meget behagelig og professionel. Jeg kan ikke sætte en finger på noget. Det har været en god proces, og jeg synes, det har fungeret på en måde, hvor jeg kunne følge med; det er ikke løbet fra mig på nogen måde. Der blev taget meget hensyn til mig, og Asnet har været gode til at sætte sig ind i mit og min virksomheds behov,” siger Lejf.

Har du brug for hjælp til at rekruttere dit næste bestyrelsesmedlem, står vi gerne til rådighed. Læs mere om forløbet og kontakt os her.

E-bog: Skaber en bestyrelse værdi for din virksomhed?

Kan en bestyrelse skabe værdi for dig og din virksomhed? Kan du opnå effekt af en bestyrelse med eksterne medlemmer? Og hvordan sikrer du det? I denne e-bog forsøger vi at guide dig i retning af svarene på bl.a. disse spørgsmål. Er du i tvivl om bestyrelsens relevans for din virksomhed, så download e-bogen nu.

E-bog om bestyrelse | Asnet