Politikere skal se ud over bygrænsen efter bestyrelseskompetencer

af | nov 16, 2017 | Nyheder

Kommunalvalget ånder os i nakken og det samme gør udskiftningen i bestyrelser hos selskaber, der er kommunale- og regionsejede. Typisk er over halvdelen af bestyrelsesposterne politisk valgte, mens resten går til det, Claus Astrup-Larsen kalder for Peter Plys’ venner. Ifølge ham bør politikerne se ud over bygrænsen, når de vælger bestyrelsesmedlemmer for at sikre kvalificeret modspil til direktionen, bedre resultater og, i sidste ende, bedre løsninger for de borgere, som selskaberne skal servicere.   

Der er kommunalvalg tirsdag d. 21. november 2017, og det betyder, at kommunale- og regionsejede selskaber står over for en udskiftning i deres bestyrelser. Sammenlagt er der på landsplan tale om hele 1000-1200 bestyrelsesposter, hvor cirka halvdelen forventes genbesat efter valget.

I den forbindelse opfordrer Claus Astrup-Larsen, bestyrelsesformand i ASNET Board, politikerne til at gøre op med den klassiske måde at vælge bestyrelsesmedlemmer og vælge folk til bestyrelsesposter, som ikke er fedtet ind i lokale og politiske forhold – de såkaldte Peter Plys’ venner.

”Der er nogle bestyrelsesposter, der rent vedtægtsmæssigt skal være politisk valgte, som repræsenterer kommunen i selskaberne, og det er helt fint. Men der bør også være nogle bestyrelsesmedlemmer, der ikke er Peter Plys’ venner, altså folk der ikke har en nær tilknytning til lokalområdet. Meget få af de lokalt tilknyttede har ledelsesmæssige kompetencer, der kan matche op mod direktørerne. Der er behov for folk, som kan forelægge og udfordre direktørerne så objektivt og professionelt som muligt”, forklarer Claus Astrup-Larsen.

 

Uafhængige bestyrelsesmedlemmer gavner borgerne

Ifølge Claus Astrup-Larsen er det i princippet borgernes penge, der spilles om, og derfor bør nogle af bestyrelsesposterne genbesættes af folk, der er uafhængige af politiske eller lokal erhvervsmæssige interesser, og som har de rigtige forretningsmæssige briller på.

”Det specielle ved det offentlige er, at det både er dine og mine penge, der spilles om. Så vi vil selvfølgelig gerne have så meget kommunal og offentlig service som overhovedet muligt for pengene. Derfor bør politikerne vælge nogle professionelle folk udefra, som ser på selskaberne med forretningsmæssige øjne, og som er uafhængige af politiske, regionale og lokale særinteresser”. 

”De store selskaber bør heller ikke vælge en formand ud fra et politisk motiv. De skal i stedet vælge en, som har ledelses- og organisatorisk erfaring og med strategisk, forretningsmæssig og økonomisk forståelse. En del uheldige eksempler har været fremme i pressen i år med direktører, der har været for sammenspist med formanden. Det undgår man forhåbentlig med uafhængige bestyrelser”, siger Claus Astrup-Larsen.

Læs om Ewii-sagen, hvor bestyrelsesformand Steen Dalstrøm kritiseres for tæt parløb.

 

En bestyrelse er ikke kun et kontrolorgan

En professionel bestyrelse er for Claus Astrup-Larsen mere end et kontrolorgan. Det er et organ, der er med til at udvikle selskaberne og som har viden, erfaring og kompetencerne til at give direktionen kvalificeret med- og modspil.

”Det vil være bedre for en direktion, at de har en bestyrelse, de kan spille op i mod. Så kan de forhåbentlig komme frem til bedre resultater og dermed også nogle bedre løsninger for de borgere, de skal servicere. Det er ikke fordi bestyrelsen skal ind og spille overpolitimand, men det vil være en fordel, hvis bestyrelsen og direktionen taler i øjenhøjde, og at der er en gensidig faglig respekt på begge sider af bordet”. 

”Al respekt for, at der sidder en lokal detailhandler i en kommunal bestyrelse, men er han den bedst kvalificerede til arbejdet? Med den stigende kompleksitet og regelkrav, der er til bestyrelsesarbejdet, handler det om at erkende, at nogle er bedre til nogle ting end andre og har mere erfaring”, afslutter Claus Astrup-Larsen.

 

Fakta:

  • I forbindelse med kommunalvalg skal der genbesættes cirka halvdelen af 1000-1200 bestyrelsesposter i selskaber i hele landet
  • Det er selskaber som vandværker, reparation, renovation, el, varme og lignende
  • Der er tale om flere hundrede selskaber, der skal have udskiftet bestyrelsesposter

E-bog: Er bestyrelserne i danske SMV-er parat til grøn omstilling?

E-bogen ‘Er bestyrelserne i danske SMV-er parat til grøn omstilling’ stiller skarpt på lederes attitude og indstilling til bæredygtighed i danske SMV-er. Med mere end +1400 besvarelser får du en spændende og fyldestgørende rapport.

E-bog for bestyrelsesmedlemmer | Asnet