Bestyrelsesetablering i Optimize: ”De sidste blyanter er blevet rettet op i det penalhus, jeg troede, der var orden i”

af | okt 19, 2023 | Virksomhederne siger, Din virksomhed

Julie Rettig Petersen har med stor succes drevet revisions- og regnskabsvirksomheden Optimize siden opstarten for 16 år siden. Forretningen går godt, og hun tager hånd om medarbejderne – såvel i Danmark som afdelingen på Filippinerne, som hun etablerede i 2017. Men Julie har glemt noget undervejs: at have nogen, der også tager hånd om og understøtter hende. Derfor kontaktede hun Asnet. 

Efter endnu en juni måned, der regnes for ”højsæson” i regnskabs- og revisionsbranchen, hvor Julie havde mellem 300 og 400 arbejdstimer, gik det op for hende, at hun gjorde noget forkert: 

”Da jeg sad her i juni måned, hvor vi har allerflest deadlines, var jeg ved at dø. Det handlede bare om at overleve dagen. Jeg kan simpelthen ikke holde til at arbejde så meget længere, og det gik op for mig, at jeg var nødt til at gøre noget anderledes. Så en sen aften googlede jeg ”bestyrelse”, hvor Asnet dukkede op som noget af det første. Jeg udfyldte kontaktformularen, og der gik ikke andet end en dag, så ringede Christian til mig.” 

Allerede her kunne Julie mærke, at det var det helt rigtige at række ud til Asnet: 

”Vi havde en rigtig god samtale, og jeg var meget tryg. Jeg syntes faktisk heller ikke, at det var vanvittigt dyrt, så i fællesskab fik vi hurtigt lavet en kompetenceprofil og et opslag, og så var vi i gang.” 

Navn: Optimize

Behov: Etablering af professionel bestyrelse

Branche: Revision og regnskab

Ansatte: 9 fastansatte og 4 freelancere

Kontor: Aabenraa og på Filippinerne

Alene om driften i Optimize 

Det er ikke fordi, Julie aldrig har fået hjælp og rådgivning udefra. Hun har tidligere haft advisory boards og fået gode råd her og der fra personer i sit netværk. Men der har altid manglet noget: 

“Jeg har været superglad for de advisory boards, jeg har haft. De hjalp mig dér, hvor jeg var på det tidspunkt, og uden dem var jeg ikke kommet så langt, som jeg er i dag. Men når de var væk, følte jeg tit, at det kun var når jeg ringede, at de trådte til. Der har ligesom ikke været nogen, som committede sig lige så meget som mig. Derfor har jeg altid syntes, at jeg var alene på posten,” fortæller Julie. 

Hun fortsætter:  

“Indtil den aften i juni har jeg troet, at jeg selv kunne klare det hele. Jeg har prøvet at lave nogle ordninger, som støttede op om de forskellige medarbejderfunktioner i virksomheden, men den eneste funktion, der ikke blev støttet, var mig. Og det havde jeg brug for.”

Med etableringen af bestyrelsen har dét heldigvis ændret sig en hel del, og nu har Julie nogen, der også understøtter hende. Noget, der både kommer Julie, hendes medarbejdere og kunder til gode: 

“Jeg føler mig ikke alene mere. Pernille og Peter (bestyrelsesmedlemmerne, red.) siger altid ‘Ring, hvis der er noget, så drøfter vi det.’ Og hvis jeg ringer, tager de den enten med det samme, eller så ringer de lige så snart, de har mulighed for det. Der er ingen luftfloskler eller tomme løfter om opfølgninger. Der bliver fulgt op.” 

Optimize fik orden i penalhuset

Kan trække vejret igen 

Det har været en stor lettelse for Julie at få en bestyrelse med ombord, der hjælper hende, og som er lige så investeret i virksomhedens succes, som hun er. Derfor har Julie også indset, at hun skulle have etableret en professionel bestyrelse for mange år siden: 

“Både Peter og Pernille siger meget tydeligt på vores møder, at de har min ryg. Jeg har været her på pinden i 12 år, jeg har haft to partnere og flere advisory boards, og jeg har aldrig hørt den sætning før. Der er så mange forpligtelser, der hviler på én som indehaver og direktør, og når der for én gangs skyld er nogen, der siger ‘Vi hjælper dig’… hold da op. Nu kan jeg trække vejret igen.”

Læs også: “Vi fik ro i maven, da vi kontaktede Asnet”

Ud over ønsket om at have nogen til at understøtte hende var Julie også meget bevidst om det faktum, at hvis man gerne vil have en professionel virksomhed i dag, skal man også have en professionel bestyrelse: 

“Det siger bare rigtig meget om din virksomhed, at du har en bestyrelse, for det fortæller noget om, at du har styr på din forretning. Det penalhus, jeg ellers syntes, der var orden i.… der er de sidste blyanter lige blevet spidset og rettet op. Der er simpelthen bare styr på det, og det giver bare en ro at vide, at der er orden i penalhuset.” 

Optimize fik orden i penalhuset

“Kan man bede om hjælp til det?” 

Ud over de i allerede nævnte motivationsfaktorer, Julie havde for at etablere en professionel bestyrelse, var der også en helt konkret og aktuel udfordring, som hun ønskede hjælp til. Men da hun tog kontakt til Asnet, var hun faktisk i tvivl om, hvorvidt det overhovedet var noget, man kunne bede om hjælp til: 

”Jeg havde brug for hjælp til at få lavet om i min ejerstruktur, men jeg vidste faktisk ikke, om man kunne bede sin bestyrelse om hjælp til sådan noget. Da jeg talte med Christian, fandt jeg dog hurtigt ud af, at det lige netop er sådan nogle problemstillinger, en professionel bestyrelse kan hjælpe med. Det var en stor lettelse.” 

Derfor var første opgave defineret fra starten af, og de to nye bestyrelsesmedlemmer vidste, hvad de gik ind til. Helt konkret skulle en partner løftes ud af virksomheden, og hvor Julie kun kunne se én løsning, præsenterede bestyrelsen hende for to helt andre muligheder. Det var noget af en øjenåbner for Julie: 

“Det er jo et godt eksempel på, at det er bedre at have to sæt øjne i stedet for ét – og i det her tilfælde tre sæt øjne. Den sparring – og modspil – er lige dét, jeg har savnet.” 

Roen smitter af 

Julie har ikke bare fået orden i penalhuset med en professionel bestyrelse – hun har også fået gladere medarbejdere: 

“Det, der er det sjove – og som jeg nok har lært mest af i den her proces – er: jo mere jeg slapper af, desto mere slapper mine medarbejdere af, desto mere slapper mine kunder af, og jo mere styr er der faktisk på det. Den ro, det har givet mig i forhold til før, hvor jeg ikke havde en bestyrelse og følte mig helt alene, smitter af på personalet og alt, vi gør. Så det har været det helt rigtige.” 

Efter etableringen af bestyrelsen har Julie fået en meget mere fornuftig work/life balance. Nu har hun tid til sine fritidsaktiviteter; tid til at gøre ting, der giver hende energi, og som giver hende det tiltrængte pusterum, hun har savnet i så mange år: 

“Jeg har fire heste, jeg ikke har rørt ved i fire år. Så da jeg for første gang i mange år kunne gå hjem allerede klokken 16, var det første, jeg gjorde at finde striglekassen frem og pudse sadlerne. Jeg har virkelig fundet ud af, at det ikke løser noget bare at arbejde derudaf. Work smart – not hard!” 

Optimize etablerede professionel bestyrelse med hjælp fra Asnet

Genialt koncept 

Julie har været mere end tilfreds med rekrutteringsprocessen i samarbejde med Asnet. Hendes egen fornemmelse af, at det ikke altid er den bedste løsning at lede efter hjælp blandt sit eget netværk, er kun blevet bekræftet. På samme måde skal man heller ikke spejle sig i andre virksomheder, selv om de udadtil kan have samme karakteristika og behov: 

”Det der med, at man kender én, som kender én, som godt nok klarer sig godt i bestyrelsen i en anden virksomhed… det skal man lade være med at jagte. Man skal finde ud af, hvad der er det rigtige for sin egen virksomhed, og så søge efter dét. Og hvis man ikke ved, hvad det er eller hvordan man finder det, skal man finde nogen, der kan hjælpe én med det.” 

Her har Julie kun roser til overs for de bestyrelsesprofiler, hun er kommet i kontakt med via Asnet: 

”De profiler, der har søgt posten hos mig, er professionelle. Der var ikke én, hvor jeg kunne sige, at det var helt ved siden af, og man får jo et netværk til alle ansøgerne, så det er jo genialt at gøre det på den her måde. Det skulle jeg have gjort for fem år siden,” fortæller Julie. 

Hun fortsætter: 

”Man får jo et helt nyt blik på sin virksomhed oppefra, og det starter med Christian. Men det bedste råd jeg kan give til andre i samme situation som mig, det er: Det løser ikke ting bare at arbejde derudaf. Men du skal lade være med at bestille noget sparring, hvis du ikke gider lytte til det alligevel.” 

Kan du genkende følelsen af at være alene om driften?

Har du brug for hjælp til en konkret og aktuel udfordring, eller vil du bare gerne have en virksomhed, der er professionel hele vejen igennem? 

En bestyrelse kan hjælpe med mange aspekter og er sat i verden for at skabe værdi for virksomheder – men også for at understøtte ejerlederne, der står bag.  

Udfyld vores kontaktformular og lad os tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig.

E-bog: Skaber en bestyrelse værdi for din virksomhed?

Kan en bestyrelse skabe værdi for dig og din virksomhed? Kan du opnå effekt af en bestyrelse med eksterne medlemmer? Og hvordan sikrer du det? I denne e-bog forsøger vi at guide dig i retning af svarene på bl.a. disse spørgsmål. Er du i tvivl om bestyrelsens relevans for din virksomhed, så download e-bogen nu.