Hvad er en god bestyrelse?

Den gode bestyrelse

Hvad er en god bestyrelse egentlig? En god bestyrelse er en bestyrelse, der passer perfekt til din virksomheds behov, og som på bedste vis kan hjælpe dig med at opnå vækst og udvikling i din virksomhed. Så hvordan finder du frem til den gode bestyrelse? Et af de vigtigste parametre er sammensætningen af din bestyrelse, herunder kompetenceprofilen for hvert enkelt bestyrelsesmedlem.

Læs mere om bestyrelsens funktion og rolle er her.

Hvordan sammensætter jeg en god bestyrelse?

En god bestyrelse for din virksomhed bør sammensættes således, at den samlede kompetence dækker virksomhedens behov for viden og erfaring, og derigennem kan skabe værdi for virksomheden. Derfor er det væsentligt, at dine bestyrelsesmedlemmer rekrutteres gennem professionelle procedurer og på grundlag af seriøse overvejelser om kompetencebehovet i din bestyrelse (se nedenstående boks). 

Den optimale sammensætning og professionelle rekruttering kan Asnet hjælpe dig med, så du finder de helt rigtige bestyrelseskandidater.

Sådan sammentsætter du en god bestyrelse | ASNET Board

Hvilken kompetenceprofil skal et bestyrelsesmedlem have?

Det er ikke et spørgsmål om at få et ”tungt” bestyrelsesmedlem i din bestyrelse, men et bestyrelsesmedlem af gavn og ikke blot navn. Det afgørende er at få tilført en viden og erfaring fra en erhvervsleder, der kan supplere de eksisterende bestyrelsesmedlemmer og ledelsen med den relevante kompetence. Derfor er det vigtigt at få opstillet en kompetenceprofil, som dækker det relevante behov (se nedenstående boks).

Det kan ofte tilrådes at rette opmærksomheden lidt uden for den branche eller de cirkler, som din virksomhed bevæger sig i. Et par friske øjne kan ofte bringe en tiltrængt nytænkning og inspiration.

Sammensætning af bestyrelse

I rekrutteringen skal du tage højde for, at bestyrelsen skal:

 • Være et velfungerende team af medlemmer med komplementære kompetencer
 • Supplere direktionens kompetencer
 • Samarbejde konstruktivt med direktionen (ledelsessamspil)
 • Udvikle sig i takt med virksomhedens og opgavernes udvikling (udvikling af bestyrelsen)
 • Have respekt for og kunne tilpasse sig ejeren og dennes families ønsker for udviklingen af virksomheden

Bestyrelsesmedlemmers kompetenceprofil

Når du ser på en kompetenceprofil for et bestyrelsesmedlem, skal der typisk indgå følgende forhold:

 • Bestyrelseserfaring
 • Strategisk erfaring
 • Personlige egenskaber
 • Funktionskompetence
 • Brancheerfaring
 • Ledererfaring eller implementeringserfaring

  Viden om bestyrelsen

  Vil du vide mere om, hvad en god bestyrelse er, og hvordan en bestyrelse kan hjælpe dig og din virksomhed? Læs vores artikler om bestyrelser og bestyrelsesarbejde og bliv klogere på, hvad en god bestyrelse kan gøre for dig.

  Hvad er en bestyrelse, og hvad laver den?

  Hvad er en bestyrelse, og hvad laver den?

  De fleste har stiftet bekendtskab med en bestyrelse og bestyrelsesarbejdet i den ene eller anden sammenhæng. Men ikke alle er klar over, hvad en bestyrelse helt præcist er, og hvad den laver. I dette indlæg kan du blive klogere på hvad en bestyrelse er (den...

  Tillid er den vigtigste værdi i ethvert samarbejde

  Tillid er den vigtigste værdi i ethvert samarbejde

  Førstehåndsindtrykket af Ebbe von Arenstorff, der er virksomhedskonsulent, bestyrelsesmedlem og medlem af advisory boards hos blandt andre CardioLab, er et menneske, der giver plads til sine medmennesker. I dette interview kan du få et indblik i Ebbes passion for...

  Sådan sammensætter du en god bestyrelse

  Sådan sammensætter du en god bestyrelse

  Skal din bestyrelse skabe værdi og effekt for din virksomhed, er det en forudsætning, at den er sammensat rigtigt i forhold til de opgaver og mål, den skal bidrage til. At en bestyrelse er ’god’, afhænger i høj grad af, at den er sammensat af de rette medlemmer med de...

  Få den nyeste viden direkte i indbakken

  Vi vil gerne dele de seneste nyheder og relevant viden om bestyrelsesarbejde med dig. Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.