Bestyrelsesrekruttering i Dan-Element: ”Vi fik ro i maven, da vi kontaktede Asnet”

af | jun 30, 2023 | Virksomhederne siger, Din virksomhed

Da bestyrelsen i Dan-Element skulle professionaliseres, stod det hurtigt klart, hvilke kompetencer, de havde brug for i en ekstern bestyrelsesformand. Det var straks værre, når det kom til, hvordan de skulle finde den rette person. Men de fik ro i maven, da de kontaktede Asnet.

Da Dan-Element bliver grundlagt i slutningen af 80’erne, er det med Mads Sørensens ideer og tanker, der ligger bag. Med to investorer i ryggen bliver han ansat som den første, og gennem årene har han købt sig mere og mere ind i virksomheden. Til sidst købte han de to medejere helt ud, så han i dag er både ejerleder og direktør. En del af aktierne er dog videregivet til de to sønner, hvoraf den ene også sidder med i driften.

Navn: Dan-Element

Behov: Rekruttering af bestyrelsesformand/professionalisering af bestyrelsen
Type virksomhed: Leverandør og producent af betonelementer til bolig- og industribyggeri

  • Grundlagt i 1986
  • 135 medarbejdere
  • Hovedkontor i Skive

Fra tantebestyrelse til professionel bestyrelse

Dan-Elements gamle bestyrelse bestod af Mads, hans to sønner og deres trofaste advokat gennem ”100 år og en madpakke”. Dét, man også kender som en ”tantebestyrelse”. Advokaten var bestyrelsesformand i foretagendet, og med både fremadskuende syn og innovativ tankegang var han god til at holde ledelsen op på de planer, der var langt. Da advokaten desværre går bort i 2022, skulle der ske noget nyt med bestyrelsen – og her var der ingen tvivl om, hvilken retning de skulle gå:

”Vi spurgte os selv: ’Er det familien, der skal drive det her, eller er det en professionel virksomhed?’. Der var vi enige om, at Dan-Element selvfølgelig er en professionel virksomhed, og at det også skal afspejle sig i ledelsen og bestyrelsen.”

Selv om det kan være trygt at have en bestyrelse, der består af nære familiemedlemmer og andre personer, man kender godt personligt, er det ikke altid hensigtsmæssigt i forhold til hvad, der er det bedste for virksomheden. Der kan nemlig ligge mange udviklingsmuligheder og vækstrejser skjult af daglig drift og tilfredshed med status quo og grønne tal, når man ikke har eksterne øjne med.

Læs fx om Ecodel, der også overgik fra en tantebestyrelse til en professionel bestyrelse.

Dan-Element | Mads Sørensen | Jesper Sørensen | Asnet

”Ikke hvem, men hvilke kompetencer”

Herfra gik der ikke længe, før Mads og co. tog første step i jagten på Dan-Elements nye bestyrelse. Sammen med sønnerne og revisoren hyrede de en konsulent til at komme og give dem et inspirerende oplæg om hvilke kompetencer, man skal have i en bestyrelse, de juridiske aspekter i det professionelle bestyrelsesarbejde og andre ting, der er gode at have in mente i sådan en proces.

Sammen med konsulenten fik Mads og co. fastlagt nogle kompetencer, så de var helt skarpe i forhold til hvad de skulle ud og lede efter:

”Efter oplægget fra konsulenten satte vi os sammen og kiggede på hvilke kompetencer, vi skulle have ind i bestyrelsen. Ikke hvem, vi skulle have ind i bestyrelsen, men hvilke kompetencer. Da vi var færdige med dét, kiggede vi på hinanden og sagde: ’Okay, hvem fanden kan så hjælpe os med at finde dét?’”.

Ro i maven

Ved fælles hjælp fandt de nogle forskellige emner på banen, der kunne hjælpe med bestyrelsesrekrutteringen. Asnet var øverst på listen:

”Jeg gik ind på hjemmesiden og fandt først nogle cases med andre virksomheder, hvor jeg blev klogere på deres udfordringer og hvordan, de havde fået hjælp af Asnet. Så tog jeg et kig på oversigten over medlemmerne og deres kompetencer, hvor jeg fandt en 5-7 profiler, som jeg læste igennem. Der fik jeg egentlig en ro i maven, for jeg kunne godt se nogle af de personer som Dan-Elements nye bestyrelsesformand.”

Derfor ringede han til Jan Holm for at høre lidt om de forskellige muligheder og fremgangsmåder, og det gjorde kun mavefornemmelsen bedre:

”Da jeg snakkede med Jan, blev jeg endnu mere rolig, for han forstod med det samme, hvad vi snakkede om. Jeg skulle ikke forklare ham noget som helst,” lyder det fra Mads.

Dan-Element | Asnet | Bestyrelsesrekruttering | Ro i maven
Dan-Element | Beton | Asnet | Bestyrelse

Kompetencer, strategi og ESG

Oprindeligt ønskede Mads Sørensen og sønnerne egentlig at rekruttere både en ekstern formand og eksternt medlem til bestyrelsen i samme omgang. Men de sadlede om undervejs og besluttede, at det nok var bedst at komme på plads med en formand først og dernæst se på, hvilke kompetencer, der skulle supplere den nye formands. Da søgeprocessen var sat i gang, gik der ikke længe, før de første ansøgninger landede:

”Vi fik rigtig mange ansøgninger fra kompetente personer, der levede op til de krav og ønsker, vi havde defineret. Jeg vil faktisk sige, at vi kunne se os selv i alle ansøgningerne. Men vi skulle jo kun bruge én formand, og så var 16 gode ansøgninger jo lige i overkanten. Derfor valgte vi en lille håndfuld ud, som vi gik videre med.”

Den lille håndfuld kom til samtale, og herfra gik vurderings- og frasorteringsprocessen i gang. En proces, der gik glat takket være et særligt pointskema:

”Med jeres pointskema fik vi ret hurtigt reduceret vores håndfuld til 2 kandidater, som var inde til en 2. samtalerunde. Selv om det godt nok var svært at vælge mellem dem – for de er virkelig dygtige begge to – endte vi så med at rekruttere Trine. Hendes kompetencer matcher bare spot on der, hvor virksomheden er lige nu – fx inden for grøn omstilling og ESG, som fylder rigtig meget i betonbranchen lige nu.”

Han fortsætter:

”Så er Trine også rigtig skarp på strategiarbejde, og det er også noget, vi vægter højt. I og med at vi har kørt så længe med en tantebestyrelse, har der nemlig ikke været det der pres for at få lavet en strategi. Det skal vi have gjort noget ved, så vi er sikre på, at vi kører i den samme retning, og at vi får noget fremdrift i stedet for at være tilfredse med status quo.”

Efter et halvt år med Trine bag roret i bestyrelsen er det nemt for Mads at svare på, hvordan det går med den nye bestyrelsesformand:

”Vi har fået præcis dét, vi troede, vi fik. Hun er dybt professionel i alt, hvad hun foretager sig. Hun ’koster’ også rundt med os, og det var lige netop det, vi søgte – en aktiv og synlig formand, der holder os på dupperne. Det kunne ikke være bedre.”

Dan-Element | Trine Brinch-Sørensen ny bestyrelsesformand | Asnet

”Med spidse sko er det op ad bakke fra starten af”

Det er ingen hemmelighed, at Mads og den øvrige ledelse i Dan-Element har været glade for, at de valgte Asnet til at hjælpe sig med at finde en ny bestyrelsesformand:

”Det hele gik ret stærkt og var en meget komprimeret proces: fra da vi kontaktede Jan til vi faktisk havde rekrutteret en ny formand til vores bestyrelse, gik der ikke mere end et par måneder. I starten af oktober havde vi defineret, hvilke kompetencer, vi gerne ville have, og Trine trådte ind i bestyrelsen 9. december. Så der skal lyde en stor respekt for Asnet for, hvor strømlinet og professionelt, det har foregået.”

Når man spørger Mads om, hvad han synes kendetegnede den proces, de var igennem med Asnet, lyder det:

”Det første, der falder mig ind, er ’professionalisme’. Det næste, der falder mig ind, er ’nede på jorden’. Det er vigtigt for sådan en jysk virksomhed som vores, for med spidse sko er det sgu op ad bakke fra starten af. Det tredje ville være ’kæmpe netværk af kompetencer’”.

De er faktisk så glade for processen og resultatet deraf, at de slet ikke er i tvivl om, at de ikke selv vil give sig i kast med projektet, når der skal findes et eksternt medlem, der kan bistå bestyrelsen:

”For det første kan vi det slet ikke selv, og for det andet vil vi slet ikke gøre det selv. Vi har ikke lyst til at rekruttere fra egne rækker på den måde med ”Jeg kender én…”. Vi vil have kompetencerne, og jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at vi kan gøre det alene. Så vi ringer til Asnet igen, når tiden kommer – det er helt sikkert.”

Vil du også have ro i maven, når du skal rekruttere en bestyrelsesformand eller et nyt medlem?
Er din virksomhed også nået til et punkt, hvor bestyrelsen skal professionaliseres?
Ræk ud til os – så tager vi en uforpligtende snak om jeres situation og behov. Du kan også læse mere om fordelene her: Bestyrelsesarbejde i byggebranchen

Udfyld vores kontaktformular her

E-bog: Skaber en bestyrelse værdi for din virksomhed?

Kan en bestyrelse skabe værdi for dig og din virksomhed? Kan du opnå effekt af en bestyrelse med eksterne medlemmer? Og hvordan sikrer du det? I denne e-bog forsøger vi at guide dig i retning af svarene på bl.a. disse spørgsmål. Er du i tvivl om bestyrelsens relevans for din virksomhed, så download e-bogen nu.