Sammensætningen af kompetencer giver bestyrelsen værdi – Case med Hagens Fjedre

af | jan 29, 2020 | Din virksomhed, Bestyrelse, Virksomhederne siger

”Kompetenceprofilen er vigtig hver gang du søger et nyt bestyrelsesmedlem – uanset om det er første eller tiende gang!”

Sådan lyder det fra Henrik Hagens, ejer og CEO i virksomheden Hagens Fjedre, der i efteråret rekrutterede et nyt bestyrelsesmedlem med hjælp fra ASNET Board. Hagens Fjedre har haft en bestyrelse med eksterne medlemmer i mange år, men vigtigheden af en konkret kompetenceprofil er ikke blevet mindre med årene.

Vi har taget en snak med Henrik, der i denne artikel fortæller om processen ved at ansætte deres nye bestyrelsesmedlem.

Udskiftning i bestyrelsen

I efteråret 2019 valgte den daværende bestyrelsesformand i Hagens Fjedre at trække sig tilbage for at gå på pension. Og det betød, at der skulle findes nye kræfter til bestyrelsen.

”Da formanden trak sig tilbage, valgte vi at udpege et af de andre nuværende medlemmer til at tage over. Vi har haft en bestyrelse i mange år, og vores nye formand har været med på rejsen langt hen ad vejen, og derfor gav det god mening. Men samtidig gav det anledning til at overveje, hvad der så var behov for,” fortæller Henrik.

Hagens Fjedre blev grundlagt i 1945 af Henriks farfar. I dag har virksomheden 190 medarbejdere og er til stede i både Danmark, Sverige og Kina, hvor den producerer metalfjedre til mellemstore og store virksomheder inden for forskellige industrier på globalt plan. Denne udvikling gør, at behovet for specifikke kompetencer i bestyrelsen, løbende ændrer sig.

Trine Brinch Sørensen, bestyrelsesformand i DYFA | ASNET Board

Henrik Hagens, ejer & CEO i Hagens Fjedre

Kompetenceprofilen skal være på plads

En bestyrelse er ikke en ny ting for Hagens Fjedre, men da det nye medlem skulle findes, blev det som noget nyt i samarbejde med ASNET Board. Tidligere har man rekrutteret medlemmerne til bestyrelsen gennem personlige netværk, men selvom rekrutteringsvejen har været anderledes denne gang, har forarbejdet det ikke. Her mener Henrik nemlig, at man altid bør starte med kompetenceprofilen.

”Vi har haft god tid til at forberede os på denne udskiftning i bestyrelsen, og den tid har vi brugt på at finde frem til den helt rette profil – og her er forarbejdet vigtigt. Det handler om at finde ud af, hvilke konkrete kompetencer, der er brug for at få ind i bestyrelsen og virksomheden på det pågældende tidspunkt,” siger Henrik.

Allerede inden han tog fat i ASNET Board, havde Henrik og direktionen gjort sig klart, hvilken kompetenceprofil, de søgte.

Kompetenceprofilen kortlægger ud fra virksomhedens nuværende situation og behov, hvilke kompetencer bestyrelsesmedlemmet skal have. Denne bør f.eks. indeholde følgende:

  • Bestyrelseserfaring
  • Strategisk erfaring
  • Personlige egenskaber
  • Funktionskompetence
  • Brancheerfaring
  • Ledererfaring eller implementeringserfaring

”Når der er tale om ledere fra gode virksomheder, besidder alle medlemmerne i vores bestyrelse noget ledelseserfaring på højt niveau. Men derudover har de også hver især nogle særlige kompetencer at byde ind med. Derfor skulle vi vurdere, hvilke kompetencer, der manglede i den nuværende sammensætning, som et nyt bestyrelsesmedlem kunne bidrage med,” forklarer Henrik.

Rekrutteringsforløbet

Da kompetenceprofilen var på plads, tog Henrik kontakt til ASNET Board, der satte rekrutteringsforløbet i gang.

”Jeg tog kontakt via ASNET Boards hjemmeside og blev ringet op kort efter. Og allerede fra første kontakt, kunne jeg mærke professionalismen,” siger Henrik og fortsætter:

”Vi holdt et møde med Jan, præsenterede vores behov, og så tog han styring på hele processen. Vi fik nogle gode kandidater at vælge imellem, og selvom vi kun skulle vælge en, syntes jeg, der var højt niveau hele vejen rundt. Det er en strømlinet proces, der kører på skinner, men samtidig er der plads til at komme med inputs, så forløbet passer til det, du ønsker.”

Ved generalforsamlingen i december 2019 blev den nye formand og det nye menige medlem valgt ind i Hagens Fjedres bestyrelse efter en god rekrutteringsproces.

Har du også brug for hjælp til at finde det helt rette medlem til din bestyrelse, er du velkommen til at kontakte os. Vi hjælper også gerne med kompetenceprofilen.

Få hjælp til din bestyrelsesrekruttering nu.

E-bog: Skaber en bestyrelse værdi for din virksomhed?

Kan en bestyrelse skabe værdi for dig og din virksomhed? Kan du opnå effekt af en bestyrelse med eksterne medlemmer? Og hvordan sikrer du det? I denne e-bog forsøger vi at guide dig i retning af svarene på bl.a. disse spørgsmål. Er du i tvivl om bestyrelsens relevans for din virksomhed, så download e-bogen nu.