Case: Lyngsøe A/S tredoblede de eksterne bestyrelsesmedlemmer

af | mar 4, 2020 | Bestyrelse, Din virksomhed, Virksomhederne siger

”Vi var godt klar over, at de nye bestyrelsesmedlemmer kom for at blande sig i beslutningerne. Og det havde vi selvfølgelig visse betænkeligheder omkring, men det var det, der var bedst for virksomheden.”

Sådan lyder det fra ejerleder og direktør, Jesper B Poulsen, der for knap et år siden stod overfor en stor beslutning, da hans virksomhed, Lyngsøe A/S, tog fat på en ny langsigtet vækststrategi. Vækststrategien blev starten på et nyt kapitel. Et kapitel, der blandt andet inkluderede, at Lyngsøe skulle udvide bestyrelsen med to nye eksterne medlemmer.

Springet fra et til tre eksterne medlemmer

Gennem de sidste 15 år har Lyngsøes bestyrelse bestået af en ekstern bestyrelsesformand samt Jesper og hans hustru, Camilla. Det at have en bestyrelse er altså ikke nyt for Jesper. Men at invitere to nye, ”fremmede” mennesker ind i virksomheden, er alligevel en stor beslutning for en ejerleder.

”Vi har jo haft hvad, der minder om en tantebestyrelse de sidste mange år, og derfor havde vi da nogle overvejelser omkring, hvorvidt vi var klar til at rumme det nye format. Men samtidig må vi erkende, at vi har nydt godt af vores formand, der har kigget os over skulderen og kommet med gode inputs til forretningen. Og skulle vi fortsætte vores udvikling, var der kun en vej frem.”, fortæller Jesper.

 

Strategien krævede en familieforøgelse

For to år siden udarbejdede Lyngsøe en syvårig vækststrategi, der foreskriver, at forretningen skal tredobles. Denne strategi betød, at der var brug for nye kompetencer.

”Forretningen skulle trimmes, og vi indså, at vi havde brug for nye kompetencer for at lykkes. Vi har et datterselskab i Tyskland, som vi anser som en vigtig fremtidig motor for strategien, og derfor blev vi hurtigt klar over, at vi manglede kompetencer og erfaring inden for eksport og afsætning.”, forklarer Jesper.

Og med de overvejelser gik jagten på to nye bestyrelsesmedlemmer ind.

 

Hvor går du hen for at rekruttere bestyrelsesmedlemmer?

”Jeg har rekrutteret mange medarbejdere i årenes løb, men ikke bestyrelsesmedlemmer. Og havde jeg ikke tidligere hørt om ASNET Board, havde jeg ikke vidst, hvor jeg skulle gå hen for at rekruttere til min bestyrelse. Og så var jeg nok endt i mit eget netværk.”

Jesper er bestemt ikke den første ejerleder, der har stået overfor denne udfordring. Men selvom du har mange kompetente mennesker i dit personlige netværk, anbefaler vi altid, at du rekrutterer blandt folk, du ikke kender.

”Vi er klar over, at der ligger en form for tryghed i at finde nogen fra eget netværk. Vi har jo med noget helligt at gøre, når vi snakker bestyrelse. Men lige netop dét er også grunden til, at du altid bør prioritere kompetencer højest, når du hiver folk ind for at hjælpe og styrke din virksomhed.”, forklarer Jan Holm, Rekrutteringschef i ASNET Board.

 

Tid til at kigge indad

Da Lyngsøe havde truffet beslutningen om at finde to nye bestyrelsesmedlemmer, tog Jesper fat i ASNET Board. Her er første step i rekrutteringsforløbet at lave en kompetenceprofil på de bestyrelsesmedlemmer, man søger. Lyngsøe havde på forhånd gjort sig nogle tanker omkring dette – men de blev hurtigt klogere.

”Gennem det her forløb med ASNET Board bliver man tvunget til at tænke sig grundigt om og kigge indad i virksomheden. Selvom vi allerede havde gjort os nogle tanker om, hvad vi var på udkig efter, så blev vi helt klart endnu skarpere på det i samarbejde med Jan. Vi troede, vi skulle finde et bestyrelsesmedlem med fokus på afsætning og et med fokus på produktion. Efterfølgende blev vi (bestyrelsen og Jan) enige om, at det gav mest mening med to, der fokuserede på afsætning.”, siger Jesper.

Nu er det ca. et år siden, at Lyngsøe inviterede de to nye medlemmer ind, og indtil videre har samarbejdet været en succes:

”Der går noget tid, inden man har det nødvendige indblik, når man kommer ind i en ejerledet virksomhed som vores. Men vores to nye medlemmer har da mødt vores forventninger, og derfor har vi også valgt at fortsætte samarbejdet med dem,” udtaler Jesper slutteligt.

Lyngsøe A/S | Case med ASNET Board

Om Lyngsøe A/S:

Lyngsøe A/S laver designede løsninger indenfor carporte, garager, terrasse- og cykeloverdækninger primært i galvaniseret stål til både private, offentlige og erhvervskunder. Lyngsøe har eksisteret i 20 år og har i dag 25 ansatte. Læs mere om Lyngsøe her.

E-bog: Skaber en bestyrelse værdi for din virksomhed?

Kan en bestyrelse skabe værdi for dig og din virksomhed? Kan du opnå effekt af en bestyrelse med eksterne medlemmer? Og hvordan sikrer du det? I denne e-bog forsøger vi at guide dig i retning af svarene på bl.a. disse spørgsmål. Er du i tvivl om bestyrelsens relevans for din virksomhed, så download e-bogen nu.