En professionel bestyrelse skal hjælpe DYFA ud i verden

af | nov 26, 2019 | Din virksomhed, Bestyrelse, Virksomhederne siger

Når virksomheden sigter mod en ny destination, der hedder ”at erobre den store verden”, er det vigtigt at have den nødvendige ballast med på rejsen.

Det ved Finn Damgaard Hansen, der er Direktør i DYFA. Han og DYFA har nemlig netop påbegyndt denne rejse, da virksomheden efter 7 års eksistens nu er klar til at indtage nye markeder. Derfor er virksomheden gået fra at være et anpartsselskab uden bestyrelse til i dag at være et aktieselskab med en professionel bestyrelse.

Et af medlemmerne af den bestyrelse er den nyligt ansatte bestyrelsesformand, Trine Brinch Sørensen. Efter en rekrutteringsproces i samarbejde med ASNET Board landede valget på Trine, der nu skal hjælpe DYFA godt på vej ud i den store verden.

Jan Hugo Schmidt, Weed Fighter | Reference, ASNET Board

Finn Damgaard Hansen, Direktør i DYFA

Første stop på den nye rejse: Fra anparts- til aktieselskab

DYFA startede i 2012 med at lave New Yorker-vægge – dem du blandt andet kender fra retailbutikker som Jack & Jones og Joe & the juice. Sidenhen har de udviklet et helt system, hvor designet går på tværs af alle elementer. Et system, virksomheden har fået patent på.

”Vi har gennem de sidste syv år fået rigtig godt styr på vores grundkoncept. Hidtil har vi ikke selv gjort noget aktivt for at sælge vores systemer – den primære salgskanal, har været mund til mund. Men nu er vi nået så langt, at vi kan træde på den store pedal. Vi har styr på vores koncept, og vil gerne ud i den store verden. Det vil vi gøre ved at udbyde konceptet til lokale samarbejdspartnere i de respektive lande, som skal producere vores ting ud fra en licens,” fortæller Finn Damgaard Hansen.

Men før DYFA kan træde på den store pedal og få fart under vingerne, har virksomheden det sidste års tid gennemgået nogle nødvendige forberedelser.

”Før var vi et anpartsselskab og havde ingen bestyrelse, men i forbindelse med sidste årsregnskab valgte vi – fordi vores regnskaber nu skal kunne læses ude i verdenen – at hyre en international revisor. Og i samme omgang lavede vi virksomheden til et aktieselskab og sammensatte en bestyrelse med to eksterne medlemmer,” forklarer Finn.

 

Fra ingen bestyrelse til en professionel bestyrelse

De to nye bestyrelsesmedlemmer blev hurtigt suppleret med et tredje, da DYFA allerede på første bestyrelsesmøde erfarede, at der også var brug for en bestyrelsesformand.

”De første to medlemmer er ansat blandt vores eget netværk, og det kan være rigtig fint. Men vi har erfaret, at vi også har brug for en ekstern bestyrelsesformand til at tage os lidt i hånden. En vi ikke kender i forvejen, og som ikke kender os eller virksomheden,” fortæller Finn.

DYFA er medlem af Dansk Byggeri, der i sommeren 2019 indgik et samarbejde med ASNET Board, som giver medlemsvirksomhederne mulighed for at benytte ASNET Boards rekrutteringsforløb, når der skal ansættes eksterne bestyrelsesmedlemmer. Og da det gik op for DYFA, at der var brug for nye, objektive kræfter i virksomheden, var det en oplagt mulighed.

”Dagligdagen kan hurtigt tage over i en virksomhed som vores. Så da vi så muligheden for at få hjælp fra nogen, der kunne styre processen med hård hånd, var vi ikke i tvivl om, at det var godt givet ud. Og vi er bestemt heller ikke blevet skuffede,” siger Finn.

Mange virksomheder oplever, at der kommer mere end ”bare” et nyt bestyrelsesmedlem ud af det, når de gennemgår en professionel rekrutteringsproces. Forløbet tvinger dig nemlig til at se indad og kigge nærmere på din virksomhed –mere end du har tid til i en travl hverdag.

Læs mere om samarbejdet med Dansk Byggeri her.

 

The dark horse

Da DYFA indledte samarbejdet med ASNET Board, blev der som det første opstillet en kompetenceprofil på den ønskede bestyrelsesformand. Kompetenceprofilen kortlægger, hvilke faglige, strategiske og personlige kompetencer der er brug for at få ind i bestyrelsen og virksomheden. Og DYFA blev hurtigt skarpe på profilen. Men de blev også hurtigt klogere.

”I samarbejde med Jan fra ASNET Board lavede vi en profil for, hvad vi godt kunne tænke os af bestyrelseskompetencer. Men det viste sig faktisk, at det var slet ikke den profil, vi endte med at få. Vi var meget specifikke og beskrev måske en vare, som ikke findes. I stedet var der mange gode alternative bud. Den formand vi valgte, var lidt en dark horse, som ikke umiddelbart var den profil, vi troede, vi søgte. Men under samtalerne var der noget, der klikkede helt rigtigt, og det gik op for os, at kemien betyder mere, end vi troede. Så vi er meget glade for, at vi valgte at gå den vej,” beskriver Finn.

Den nye bestyrelsesformand, Trine Brinch Sørensen, der er direktør i Lasse Larsen Huse, ser også frem til det fremtidige samarbejde:

”Jeg glæder mig til at være med på den rejse, som DYFA har begivet sig ud på. DYFA er i mine øjne en yderst spændende virksomhed med flotte kvalitetsprodukter og et stort potentiale. Virksomhedens ønske var at etablere en professionel bestyrelse, der kan hjælpe på deres vækstrejse, og her forventer jeg at kunne bidrage med relevante kompetencer og konstruktiv sparring både i bestyrelsen og direktionen.”

Trine Brinch Sørensen, bestyrelsesformand i DYFA | ASNET Board

Trine Brinch Sørensen, Bestyrelsesformand i DYFA

 Hvad skal bestyrelsen kunne?

Det kan være en stor beslutning at lukke ”fremmede” ind i sin virksomhed. Når du ansætter en ekstern bestyrelse, er det derfor en god ide at have gjort dig nogle tanker om, hvad den skal kunne bidrage med. Hvis du ved, hvad du forventer af din bestyrelse (og omvendt), og hvilken gavn du kan få ud af den, er fundamentet for et godt og værdiskabende samarbejdende meget stærkere.

For Finn Damgaard Hansen var det et naturligt tidspunkt at etablere bestyrelsen på. DYFA begiver sig ud på en helt ny rejse, og der kan være brug for guiden undervejs. Men han er dog klar over, at bestyrelsen også kommer til at få en anden og måske vigtigere funktion:

”Vi ser rigtig mange strategiske muligheder for DYFA, men vi har brug for assistance til at se, hvor vi finder de lavest hængende frugter. Samtidig er det måske vigtigste for os, at vi får en funktion, der fra start af har den fornødne respekt fra os til, at vi får lavet de ting, der nu engang er aftalt. Vi har brug for at blive tvunget til at træde et skridt tilbage og kigge på vores virksomhed udefra. For man kan hurtigt blive fartblind, når man har tingene tæt inde på kroppen hver dag.”

 

En anbefaling til andre, der skal ansætte en bestyrelse

Efter at have prøvet det på egen krop, er Finn ikke i tvivl om, at en professionel rekrutteringsproces som den, DYFA har været igennem er godt givet ud.

”Det har været en fantastisk rejse for os. Det at have tilknyttet en konsulent, som håndterer og styrer hele processen på en professionel og struktureret måde har været fantastisk. Det er det, der skal til, hvis man vil skabe et forum, hvor der bliver kigget på virksomheden udefra,” understreger Finn.

Første destination er nået, men rejsen slutter ikke der for DYFA, der nu for alvor kan træde på pedalen og sætte kurs mod nye markeder.

 

Har du også brug for en rejsemakker?

Står din virksomhed også overfor nye eventyr, der kræver en ny rejsemakker, som kan guide undervejs? Læs mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med dit valg af bestyrelsesmedlemmer her.

E-bog: Skaber en bestyrelse værdi for din virksomhed?

Kan en bestyrelse skabe værdi for dig og din virksomhed? Kan du opnå effekt af en bestyrelse med eksterne medlemmer? Og hvordan sikrer du det? I denne e-bog forsøger vi at guide dig i retning af svarene på bl.a. disse spørgsmål. Er du i tvivl om bestyrelsens relevans for din virksomhed, så download e-bogen nu.