I en alder af blot 40 år tog Peter Bager en beslutning om, at han ville dedikere sit arbejdsliv til bestyrelsesarbejdet. I dag er han 47, og arbejdet som bestyrelsesmedlem og -formand har siden da været hans primære beskæftigelse.
Hvorfor Peter har valgt at gå fuldt ind i bestyrelsesarbejdet, og hvad det kræver at komme dertil, kan du blive klogere på i denne artikel.
Kort om Peter
Peter varetager i dag 15 forskellige bestyrelsesposter i virksomheder med forskellig størrelse og kompleksitet – dog typisk privatejede virksomheder med en aktiv ejerkreds. Peter har en baggrund inden for salg og marketing og er især skarp på det digitale område, som han arbejder meget med i de virksomheder, han hjælper.
Vil du vide mere om Peter og hans kompetencer, kan du se hans Bestyrelses CV her.
Vejen til en fuldtidskarriere som bestyrelsesmedlem
Peters interesse for bestyrelsesarbejdet opstod oprindeligt, da han sad på den anden side af bordet. I hans tidligere virke som administrerende direktør refererede han nemlig selv til en bestyrelse, og i den forbindelse blev han inspireret til at prøve noget andet i sin karriere.
”I virkeligheden er der ikke mange, der som mig vælger at gå i den retning og blive professionelt bestyrelsesmedlem i en alder af 40 år. Men langt hen ad vejen opstod min interesse opstod oprindeligt, fordi jeg gerne ville gøre en forskel,” fortæller Peter.
Rom bliver ikke bygget på en dag, som man siger, og rejsen fra, da Peter tog beslutningen om at starte sin bestyrelseskarriere og til der, hvor han er i dag, har været lang og krævet hårdt arbejde.
”Min rejse startede med en bottom-up-tilgang. Jeg startede med at arbejde i nogle ret små selskaber, hvor jeg fik nogle gode og nødvendige erfaringer. Efterfølgende har det udviklet sig gennem årene, og de sidste 3-4 år har bestyrelsesarbejdet reelt været min hovedlevevej. Men i lang tid har jeg også løst nogle andre opgaver ved siden af bestyrelsesarbejdet. For det tager tid at opbygge en portefølje og få de rigtige poster,” forklarer Peter.
Det handler om både at vælge til og fra
”Ikke alle virksomheder har brug for en bestyrelse.”
Sådan lyder det fra Peter, idet vi spørger ham, hvorfor han mener, at virksomheder bør overveje at inkludere eksterne bestyrelsesmedlemmer.
”En bestyrelse er god for mange virksomheder, men langt fra alle. Og jeg hører ikke til dem, der mener, at en tantebestyrelse nødvendigvis er skidt – selvom mange af mine bestyrelseskollegaer nok vil komme efter mig, hvis de hører det,” siger Peter, og vi beder ham, med kæben hængende mellem fødderne, naturligvis uddybe de chokerende ord.
”Jeg mener, at en bestyrelse kan være utroligt givtig og værdiskabende i de situationer, hvor virksomheden tør lukke en ind, så man kan få opbygget noget tillid mellem ejer og bestyrelse. Så kan det virkelig flytte noget. Men hvis ikke grundvilkårene er der eller kan skabes, og her er tillid altså et nøgleord, jamen så er det jo langt fra alle virksomheder, der skal have en bestyrelse.”
Når Peter er kommet dertil, hvor han er i dag, er det fordi, han også har turdet sige nej til de poster, han ikke så værdi i – hverken for ham eller virksomheden.
”Jeg siger nej til opgaver, hvis jeg ikke føler, at vilkårene og tilliden er til stede eller kan skabes. For jeg har prøvet at sidde i situationer, hvor man alligevel ikke kommer nogen vegne. De poster jeg vælger, inkluderer derfor kun virksomheder, som vil eller skal noget ift. udvikling – vil handler om, at ejeren ønsker det, og skal, kan være tilfælde, hvor virksomheden står over for en internationaliserings- eller digitaliseringsproces,” forklarer Peter.
Peters råd til dig, der vil udvikle din bestyrelseskarriere
Har du selv taget beslutningen om at kickstarte din bestyrelseskarriere, så har du også en lang og spændende rejse foran dig. Og her kan Peters bedste råd måske hjælpe dig på rette kurs.
”Mit bedste råd er, at du skal starte i dit helt nære netværk. Du skal hverken bekymre dig for, om det bliver for stort eller for småt eller alt muligt andet. Men du skal finde nogen, hvor du allerede er nogle trin oppe ad tillidsstigen. Nogen som kender dig og i forvejen har en vis tillid til dig. Måske bliver første skridt så en familiepost eller en lille virksomhed, men bare du kommer i gang og får noget erfaring, så skal resten nok komme.”
Sådan lyder det fra Peter, der fortæller, at det for ham har virket at involvere sig i nogle små virksomheder, hvor han har fået erfaring i at snakke med banker, revisorer, advokater osv. Derudover har han brugt ASNET Board til at få nogle lettilgængelige værktøjer, noget viden og nogle potentielle bestyrelsesposter.
Er du selv ved at tage skridtet mod en karriere som professionelt bestyrelsesmedlem, hjælper vi dig gerne på vej gennem netværk, sparring og relevante værktøjer. Bliv medlem af vores bestyrelsesnetværk nu.