Byens Tag og Facade A/S havde ikke været samme sted i dag uden eksterne medlemmer i bestyrelsen. Sådan lyder det overbevisende fra Casper Larsen og Niels Johansen, der indtil maj måned i år begge var medejere af den københavnske entreprisevirksomhed. Efter at have drevet, vækstet og udviklet den seks-dobbelte Gazelle-virksomhed sammen siden 2012 solgte de den nemlig til en svensk koncern sammen med de to øvrige medejere, Christopher Blak og Kenneth Busch-Hansen.
Navn: Byens Tag & Facade
Lokation: København
Type virksomhed: Entreprise med speciale i restaurering og renovering af tage og facader
Fakta
- Grundlagt i 2008
- 6-dobbelt Børsen Gazelle-virksomhed
- Opkøbt af svenske Fasadgruppen i maj 2021
Helt fra starten af var de fire ejerledere enige om, at der skulle eksterne kræfter ind i bestyrelsen. Niels havde selv drevet virksomhed i form af Hovedstadens Bygningsentreprise frem til 2006, og siden den spæde start i direktørstolen i 80’erne fik han en klar oplevelse af, hvor værdifulde eksterne bestyrelsesmedlemmer er for en virksomhed:
”Jeg oplevede meget tidligt værdien af at have nogen at debattere forskellige hverdagsdilemmaer med. For når man har en bestyrelse, har man jo nogen, der gerne vil lytte til én. Men det er også der, man finder ud af, om ens egne ideer er gode eller dårlige, for hvis du ikke engang kan forklare dine ideer til dine nærmeste sparringspartnere, kan du nok heller ikke føre dem ud i livet,” fortæller Niels.
Efter salget af Byens Tag og Facade er han nu ansat som salgschef, og de tre andre tidligere ejere også stadig er aktive i foretagendet – nu med titel som henholdsvis salgs- og produktionschef, adm. direktør og produktionschef. Det er nemlig svært for dem helt at overlade deres hjertebarn til en anden part. Det kan man jo godt forstå, når man ser på den rejse, de har været på. Det er heller ikke første gang, at medlemmer at bestyrelsen er overgået til regulære ansættelseskontrakter – det viste sig nemlig, at det slet ikke var nok for deres første, eksterne bestyrelsesmedlem ”kun” at være med på sidelinjen i bestyrelseslokalet. Så selv om det også var vigtigt arbejde, hun udførte i bestyrelsen, som blandt andet var med til at lægge et solidt strategifundament for de næste medlemmer at føre videre, var hun så optaget af og investeret i virksomhedens rejse, at hun valgte at træde ud af bestyrelsen for at arbejde i Byens Tag og Facade til daglig.
En investering i fremtiden
Da kvartetten i 2012 besluttede at drive virksomhed sammen, lagde de en 5-årig forretningsplan. Baseret på Niels’ gode erfaring med at have eksterne medlemmer i bestyrelsen var det desuden et must for dem at få rekrutteret nogle kompetencer udefra ret hurtigt, som kunne hjælpe dem med at nå i mål med planen. Egentlig ikke, fordi de var i tvivl om, hvordan de skulle drive virksomheden på daglig basis – for de havde fuldstændig styr på drift og tal mm. – men derimod for blandt andet at fremtidssikre virksomheden:
”Vi ville gerne have nogen, der kunne være med til at spille os gode, og som kunne hjælpe med at få skuden på ret køl, hvis det en dag skulle gå galt, eller – Gud forbyde det – der skulle ske noget med os 4 ejere. Jo tidligere i processen vi kunne få nogle mennesker med, som vi kunne lære godt at kende, og de kunne lære os og vores forretning at kende, jo stærkere kunne vi stå når og hvis, vi fik behov for det på sigt”, fortæller Casper.
Heldigvis blev det aldrig nødvendigt at rette skuden op. Tværtimod modtog Niels, Casper, Kenneth og Christopher hele 6 Gazelle-priser i streg fra etableringen i 2012. Væksten taler for sig selv, men Niels er alligevel ikke i tvivl om den værdi og betydning, sparringen med de eksterne bestyrelsesmedlemmer – der også er medlemmer af Asnet – har haft for deres succes:
”Når virksomheden voksede, og vi skulle organisere os endnu mere, har vores bestyrelse været god til at bistå os med det, hvad enten det har været bedre økonomi, chefer, flere ansatte eller lignende. Man får ligesom vendt og drejet tingene sammen med nogle eksterne, inden man kaster sig ud i flere store, faste omkostninger, som kan være risikable”.
Det er altså den klassiske fortælling om, at to hoveder tænker bedre end ét – og i dette tilfælde er det så bare 6 hoveder i stedet for 4. Og uden udefrakommende sparring og friske øjne kan der ifølge Niels hurtigt gå for meget navlepilleri i den:
”Vi var jo 4 mennesker, der sagtens kunne overbevise hinanden om, at vores ideer var skidegode. Men vi fik ikke afprøvet vores ideer med andre, indtil vi fik færdigetableret bestyrelsen. Og ud over at drøfte vores ideer med os har bestyrelsen jo også provokeret os til at tænke ud over vores egne rammer en gang imellem: skal vi have egenproduktion, underentreprenører eller skal vi outsource det ene eller det andet? Hvorfor går vi ikke efter en omsætning på en milliard i stedet for 200 millioner? De udfordrede os virkelig og det var fedt”.
Men bestyrelsen har bidraget med meget mere end rådgivning inden for traditionelle forretningsområder. Selv om de 4 ejere stort set har været enige om alt lige fra starten, lægger de nemlig heller ikke skjul på, at det til tider også har været en udfordring at være 4 ligeværdige ejere med lige store andele i virksomheden. Her har de nydt godt af, at bestyrelsen har været med til at styrke relationen mellem dem og gjort dem gode til at give hinanden luft og rumme hinanden:
”Det har været en stor hjælp at have bestyrelsen med på sidelinjen til at sørge for at holde fokus på, at vi skal være i balance med hinanden,” fortæller Casper.
Niels er enig:
”Hvis man sidder en 5-6 mand omkring et bord, og man er den eneste, der synes, noget er en dårlig idé, så må man jo give sig lidt. Generelt tror jeg, bestyrelsen har været gode til at hjælpe os med sammenholdet… og derigennem også vores vækst”.
Er eksterne medlemmer pengene værd?
En ekstern bestyrelse kan altså meget mere end at holde opsyn med forretningsorden og regler. Selv om både Casper og Niels ikke er et sekund i tvivl om, at det er alle pengene værd at have en ekstern bestyrelse, kan de til dels godt forstå, at nogen er skeptiske over for at få nogen ind udefra. Casper genkender i hvert fald skepsissen:
”Tanken er: ’hvis det går godt for virksomheden, hvorfor skal jeg så bruge et par hundrede tusinde om året på at have et par eksterne bestyrelsesmedlemmer?’. Det kan jeg godt forstå. Men uanset, om det er den helt unge start-opper, eller det er den helt veletablerede entreprenørvirksomhed, vil jeg altid anbefale, at man har en ekstern bestyrelse. For der sker noget magisk i sparringen, og man får en langt mere professionel tilgang til det have en bestyrelse”.
Gennem Niels’ karriere i byggebranchen er han efterhånden også stødt på paradokset mange gange:
”Jeg har også set store virksomheder, som ikke har haft andre end ejerne i bestyrelsen – bortset fra deres økonomichef eller advokat måske – hvor jeg har sagt til dem, at de slet ikke får det ud af deres bestyrelse, som de kunne, hvis den også bestod af eksterne parter. Og så har svaret mange gange været, at de ikke føler sig klar til det skridt endnu. Men det bliver man sgu aldrig, hvis man ikke gør det! Det er netop bestyrelsen, der kan hjælpe med at modne virksomheder, så i min verden er det helt forkert set. Man er nødt til at springe ud i det, ellers står man alt for stille”, forklarer han.
Med andre ord er de med på, at det kan virke en smule angstprovokerende at tage skridtet. Men der er meget potentiale, der kan gå tabt, hvis man ikke professionaliserer bestyrelsen med eksterne medlemmer. Også, hvis man i ny og næ leger med tanken om at skulle sælge sin virksomhed i fremtiden.
Bestyrelsen som salgsfacilitator
Selv om de 4 ejere endte med at sælge deres virksomhed, var det egentlig ikke noget, de gik aktivt efter. Men de inspireret af deres advokat, som introducerede dem for udtrykket ”at sætte til salg uden at ville sælge”, hvormed de kunne afdække nogle forskellige muligheder og slå til, hvis det rette tilbud alligevel skulle komme. Og efterhånden gik det op for dem, at det måske ikke var en helt tosset idé:
”Niels var lige blevet 65, og han hverken kan eller skal arbejde hele sit liv. Så der ville komme et naturligt split-up på et eller andet tidspunkt i den nære fremtid alligevel, hvor han skulle købes ud eller erstattes med en ny mand. Derfor gik det op for os, at det måske var det rigtige at sælge virksomheden nu, så den ville kunne leve videre i morgen uden os og stadig være en stærk virksomhed, der leverer god kvalitet, er lønsom osv.,” fortæller Casper.
Her kom bestyrelsen også til at spille en vigtig rolle for kvartetten. For når man er virksomhedsejer, kan man nemt få nogle følelser i klemme i løbet af salgsmodningen, som kan hæmme processen. I sidste ende kan det sætte en stopper for, at køber sætter sin underskrift på aftalen. Niels havde selv erfaret udfordringerne ved selv at forhandle og facilitere et salg:
”Jeg har selv prøvet at sælge virksomhed, og man bliver sgu altid for følelsesmæssigt investeret i det. Derfor var det min klare anbefaling, at vores bestyrelse i Byens Tag & Facade skulle varetage forhandlingerne og til sidst selve salget af vores virksomhed, og det var de andre heldigvis enige i,” fortæller Niels.
Salget viste sig at være det helt rigtige, og i dag er 4 Gazelle-vindere i gang med at finde sig til rette og mærke efter i deres nye identitet og den frihed, de har fået med en regulær ansættelseskontrakt frem for titlen som medejer. ”Men det føles godt!”, som Casper runder snakken af med at sige.
Det tror vi på, og derfor vil vi også gerne hjælpe andre i byggebranchen med at etablere en professionel bestyrelse. Hvem ved, hvor mange Gazelle-priser, der ligger og venter på den anden side?
Tag en snak med os. Det er helt uforpligtende, og vi har også erfaring med at hjælpe virksomheder i byggebranchen: her.