Vil du være bestyrelsesformand og gå forrest i udviklingen af bestyrelsesarbejde i Danmark?

af | aug 21, 2018 | Bestyrelsesformand, Medlemmerne siger

”Vil du bygge et værdifuldt og kompetent netværk? Vil du holdes up-to-date? Og er du på udkig efter din første, eller måske endnu en, post som bestyrelsesformand eller medlem? Ja, så er det svært at komme uden om ASNET Board.”

Sådan lyder det fra Tau Steffensen, der er medlem af ASNET Board, bestyrelsesformand og en særdeles erfaren erhvervsleder. Tau Steffensen sidder på en lang og oplevelsesrig erhvervskarriere, der har udviklet sig i bl.a. LEGO. Tau har både været ansat topchef, ejerleder i en antennevirksomhed og har nu gennem mange år været selvstændig headhunter og bestyrelsesformand. Og så er han involveret i kampen for bestyrelsesdiversitet, men det vender vi tilbage til senere. Først tager vi et kig på, hvorfor Tau valgte at blive medlem af bestyrelsesnetværket, ASNET Board.

 

Netværket hjælper Tau på vej og holder ham opdateret

Ifølge Tau bør man som bestyrelses-interesseret ikke gå glip af de muligheder, et bestyrelsesnetværk som ASNET Board giver. For ham var der især tre grunde til at søge ind i netværket:

“Da jeg søgte medlemskab i ASNET Board, var det for det første for at få muligheden for at netværke med ligesindede. Det er folk, jeg har brug for og som jeg allerede har haft stor gavn af. For det andet giver netværket mig mulighed for at holde mig opdateret. Det eventprogram, som ASNET board tilbyder, ser jeg stor værdi i. Og jeg gør alt, hvad jeg kan for at deltage i alle sammenhænge. Det kan være svært at holde sig fuldstændig opdateret, ikke bare med det lovgivningsmæssige, men lige så meget med det forretningsmæssige. Men denne del gør ASNET Board lettere. Den tredje grund var, at jeg selvfølgelig håber, at netværket kan være en fødekilde til endnu flere bestyrelsesposter,” forklarer Tau.

Selvom jagten på nye bestyrelsesposter ikke er den primære motivation bag Taus medlemskab, kan netværket hjælpe medlemmerne godt på vej i den retning. Ved siden af sit arbejde som seniorpartner i headhunting firmaet, Aims International Danmark, er Tau i dag også bestyrelsesformand i HP Elektronik Montage ApS, en ejerledet virksomhed, der beskæftiger ca. 25 medarbejdere.

Læs mere om, hvordan du tager skridtet fra menigt medlem til bestyrelsesformand, og hvordan du bliver en god formand her.

Arbejdet som bestyrelsesformand i en ejerledet virksomhed

Tau har selv erfaring som ejerleder, og denne erfaring kan han aktivt bruge i sit virke som bestyrelsesformand og medlem i andre ejerledede virksomheder.

“Der er ingen tvivl om, at det som bestyrelsesformand i en SMV er vigtigt at være bevidst om, hvem der bestemmer. Det gør ejerlederen. Det er ikke som i et børsnoteret selskab, hvor bestyrelsesformanden som bekendt har betydelig mere magt. Du kan også godt få stor indflydelse i en ejerledet virksomhed, hvis du spiller dine kort rigtigt, men det handler ikke kun om kompetencer; det handler lige så meget om empati og menneskekundskab. Der skal først og fremmest være tillid mellem dig og virksomhedens ejer- og lederkreds,” fortæller Tau, der mener, at ejerlederen som person har den helt store rolle i bestyrelsesarbejdet i SMV’er.

”Du er absolut også nødt til at være opmærksom på, at i en ejerleders verden, er der mange andre ting end rationelle og økonomiske forhold, der tages i betragtning. Der er mange flere følelser. Hvis du ikke kan acceptere det, skal du ikke være bestyrelsesformand eller bestyrelsesmedlem i en ejerledet virksomhed,” siger Tau.

For Tau har hans egen erfaring som ejerleder haft en afgørende betydning for, hvordan han har klaret at gå ind i arbejdet som bestyrelsesformand i en mindre ejerledet virksomhed:

“Hvis du kun har levet i en topprofessionel virksomhed, kan det være svært at træde ind i en bestyrelse, hvor det er følelser og holdninger, der kan fylde mest,” pointerer Tau.

 

Det handler om at tage og give igen

Når man bliver medlem af ASNET Board, får man adgang til en masse fordele. En af de fordele er, at man får en hel masse viden og nogle inspirerende mennesker at sparre med. Vil man for alvor have gavn af netværket, er det dog essentielt, at man også gør op med sig selv, hvad man vil bidrage med.

“Jeg synes, man skal se det som ”noget for noget”. Jeg får nogle unikke muligheder i det her netværk, men jeg skal selv være med til at opsøge mulighederne. Jeg vil også gerne bidrage med, hvad jeg kan. Derfor er jeg gået ind i Pipeline-gruppe Øst, der arbejder på at skabe et større udbud af bestyrelsesposter. Det bruger jeg meget tid på. Og så vil jeg også gerne sprede budskabet om ASNET Board, så vi får endnu flere medlemmer. Jeg har et stort netværk blandt potentielle bestyrelseskandidater, som ASNET Board kan få glæde af og vice versa,” siger Tau.

 

Bestyrelsesdiversitetskampen

Nu kommer vi så til det rigtig interessante. Kampen for bestyrelsesdiversitet. Tau har nemlig gennem de sidste mange år været fortaler for bl.a. at få flere kvinder i bestyrelser. Og hvorfor så det?

”At vi skal have flere kvinder i bestyrelser, lyder måske lidt som en kliche. Men det er nu alligevel min klare holdning. Det vil være sundt for alle parter, at vi får bragt kvinder og bestyrelsesarbejde tættere sammen,” fortæller Tau. Ifølge ham ligger der dog et par klare udfordringer i at få kvinderne med på bestyrelsesvognen:

“Kvinder er nok generelt for tilbageholdende i forhold til, hvor aktive de er til at gøre sig synlige og kendte – og dermed potentielt blive udpeget til en bestyrelsespost. De er mere pligtopfyldende end mænd. Mænd er mere impulsive; de hopper bare ud i det og ser, om det kan bære – med fare for at generalisere,” siger Tau.

”Alt for mange kvindelige direktører fortæller mig, at de ikke har tid til bestyrelsesposter, fordi de fokuserer 120% på arbejdet i virksomheden. Men jeg tror, at kvinder skal udvise en langt mindre grad af loyalitet over for den virksomhed, de er ansat i og snuse mere til, hvilke andre muligheder de har i deres karriere.”

Ifølge Tau er det blot 5% af de 35.000 bestyrelsesposter, der hvert år besættes, hvor man gør brug af hjælp fra en headhunter eller et netværk som ASNET Board. Mange poster går til folk, man kender i forvejen, og derfor har ens personlige netværk en afgørende betydning.

“Når virksomhederne vælger på den måde, betyder det, at der aldrig kommer frisk luft ind i bestyrelseslokalerne. De vælger fra deres eksisterende netværk, og hvis kvinderne ikke gør sig synlige der, så bliver det kun sværere for dem at komme ind,” påpeger Tau.

 

Tag det næste skridt i din bestyrelseskarriere

For Tau giver ASNET Board altså mulighed for både at udvikle hans egen karriere som bestyrelsesformand samtidig med, at han kan sætte sit præg på udviklingen af bestyrelsesarbejde i Danmark. Vil du gøre Tau og 180 andre medlemmer selskab?

Læs hvordan du bliver medlem og kan udvikle din karriere som bestyrelsesmedlem her.

E-bog: Er bestyrelserne i danske SMV-er parat til grøn omstilling?

E-bogen ‘Er bestyrelserne i danske SMV-er parat til grøn omstilling’ stiller skarpt på lederes attitude og indstilling til bæredygtighed i danske SMV-er. Med mere end +1400 besvarelser får du en spændende og fyldestgørende rapport.

E-bog for bestyrelsesmedlemmer | Asnet