Er bestyrelser i danske SMV’er klar til grøn omstilling?

af | maj 10, 2021 | Ikke-kategoriseret, Nyheder

Ny analyse udarbejdet af Asnet og Zero Carbon viser, at bestyrelserne i danske SMV’er mangler redskaber og knowhow til at komme i gang med en pragmatisk grøn omstilling. De risikerer at tabe konkurrenceevne på et boomende marked for bæredygtighed.

Udfordring med potentiale

Bæredygtighed er det 21. århundredes største udfordring. Men på samme tid er det også et stort potentiale for den, der formår at se mulighederne og foretage de rette investeringer i tide. Agendaen bliver kun mere og mere aktuel, jo mere politisk og videnskabeligt fokus den grønne omstilling får.

Derfor skal små og mellemstore danske virksomheder se mulighederne i at skabe en mere grøn profil med fokus på FN’s 17 Verdensmål, impact og social ansvarlighed.

Ifølge resultaterne fra rapporten ”Er bestyrelser i danske SMV’er klar til grøn omstilling?” er de 1400 respondenter fra direktioner og bestyrelser i små og mellemstore virksomheder i overvejende grad klar over, at den grønne agenda kommer buldrende, og at det kan styrke deres konkurrenceevne på sigt at implementere grøn omstilling i hele værdikæden. Men de er også klar over, at det både er komplekst og svært at komme i gang og sikre, at indsatser afspejler sig positivt på bundlinjen.

grøn omstilling

Nye krav til leverandører

Selv om 61 % af de adspurgte direktions- og bestyrelsesfolk har forbindelse til virksomheder, som på forskellig vis har arbejdet med bæredygtighed, er det kun 1 ud af 3 der har arbejdet med systematisk CO2-nedbringelse. En del af forklaringen kan ligge i, at det endnu kun er 35 % procent, der har oplevet, at deres kunder (typisk større virksomheder) har efterspurgt grøn dokumentation, der kan bruges i miljø og CSR-rapporter.

Det er dog en klar tendens, at flere og flere store virksomheder skal kunne dokumentere, at de er med til at sætte et positivt aftryk på planeten over for alle stakeholders. Det betyder også, at deres underleverandører i stigende grad vil indgå som en del af det samlede billede af virksomhedens grønne profil, og at de derfor kommer til at være mere selektive med valg af underleverandør på sigt.

Kan man som SMV dokumentere, at man arbejder med at nedsætte CO2 og integrere grøn omstilling i hele værdikæden, kan man til gengæld opnå en stærkere konkurrenceposition og differentiere sig markant på markedet.

En grøn profil starter i bestyrelseslokalet

Den grønne omstilling skal nå ud i alle led af værdikæden og udgøre en grundlæggende prisme for, hvordan virksomheden agerer i alle faser, hvis man vil undgå faldgruber i forhold til ’greenwashing’ samt sikre, at man har integritet og troværdighed i sin grønne profil.

Rapporten viser dog også, at over halvdelen at de adspurgte respondenter oplever, at de mangler værktøjer og knowhow til at komme videre med den grønne transformation.

I Asnet bestræber vi os på at ruste bestyrelserne til at have de nødvendige kompetencer og værdiskabende viden, der kan styrke konkurrenceevnen i den enkelte virksomhed. Derfor tilbyder vi også rådgivning i, hvordan man kan komme i gang med en simpel og pragmatisk grøn omstilling, sammensætte de rette kompetencer i forhold til hvem der sidder i bestyrelserne, samt ruste det enkelte bestyrelsesmedlem til at være fuldt orienteret omkring agendaen.

Vil du vide mere om analysen og resultaterne? Læs hele SMV-rapporten her og hold dig orienteret om de kurser, vi tilbyder, her.

E-bog: Er bestyrelserne i danske SMV-er parat til grøn omstilling?

E-bogen ‘Er bestyrelserne i danske SMV-er parat til grøn omstilling’ stiller skarpt på lederes attitude og indstilling til bæredygtighed i danske SMV-er. Med mere end +1400 besvarelser får du en spændende og fyldestgørende rapport.

E-bog for bestyrelsesmedlemmer | Asnet