Sådan kommer du i gang med bestyrelsesarbejde

af | maj 15, 2020 | Bestyrelsesarbejde

Synes du, bestyrelsesarbejde er spændende? Og kunne du tænke dig at bringe dine kompetencer i spil i nogle nye virksomheder?

I dette indlæg har vi samlet nogle af vores gode råd til dig, der gerne vil i gang med bestyrelsesarbejdet – vi håber, det kan hjælpe dig godt på vej.

Sådan bliver du klar til bestyrelsesarbejdet

Er du stadig i den spæde start af din bestyrelseskarriere, giver vi dig her nogle tips til, hvad du bør gøre for at forberede dig til bestyrelsesarbejdet. Du har sikkert en masse gode erfaringer og stærke kompetencer fra dit arbejdsliv, som mange virksomheder kan få gavn af. Men før du begynder jagten på bestyrelsesposterne, kan det være en god ide at gøre et stykke forarbejde.

I denne video giver vores direktør, Henrik Nielsen, dig tre gode råd til, hvad du bør overveje, når du vil i gang med en bestyrelseskarriere.

Godkend brugen af cookies for at se videoen
Godkend her

Bestyrelsesuddannelse

Mange vælger at starte med en bestyrelsesuddannelse. Når du skal i gang med bestyrelsesarbejdet, er der en masse, du skal vide om formalia, ansvarsområder, roller i bestyrelsen, ejerledernes og direktørernes måde at tænke på osv. Og alle disse ting vælger mange at finde svar på gennem en bestyrelsesuddannelse, der kan ruste dem til at agere bestyrelsesmedlem i praksis.

En bestyrelsesuddannelse kan være en rigtig god ide, men er ikke et krav. Det er op til dig, om du har brug for den ballast, inden du går i gang.

Vil du starte lidt blødere ud, kan du i ’Den hurtige guide til bestyrelsesarbejde’ få et generelt overblik over, hvad bestyrelsesarbejdet indebærer.

Netværk

En bestyrelsesuddannelse kan være et rigtig godt sted at starte, men når du har fået diplomet i hånden, er du lidt overladt til dig selv. Derfor vælger mange bestyrelsesmedlemmer at blive medlem af et netværk fokuseret på bestyrelsesarbejde. Et netværk kan give dig adgang til en masse praktisk erfaring og viden fra andre, der har siddet i samme situation som dig. Har du løbende brug for nogen at sparre med, så bør du altså overveje denne mulighed. Det kan være en god måde at videreudvikle din bestyrelseskarriere på.

 

Brug dit netværk til at finde bestyrelsesposterne

Foruden sparring kan du også bruge både dit personlige netværk og et bestyrelsesnetværk til at få åbnet døren til bestyrelsesposterne. Så når du for alvor skal i gang med bestyrelsesarbejdet, kan netværket være guld værd. Måske kender du allerede folk i dit eget netværk, du kan gå til, og samtidig kan du bruge et bestyrelsesnetværk til at skabe nye forbindelser til folk, der mangler lige netop dine kompetencer.

Find din rolle i bestyrelsesarbejdet

Inden du skal ud og have dine første bestyrelsesposter, bør du overveje, hvordan du vil profilere dig selv som bestyrelsesmedlem. Hvilke kompetencer vil du bringe i spil overfor virksomhederne? Hvor kan du gøre en forskel rent fagligt? Og hvilken rolle ønsker du at påtage dig i bestyrelsesteamet?

Du skal selvfølgelig besidde de ”rigtige” kvalifikationer for at komme i betragtning til bestyrelsesarbejdet. Og med det mener vi, at du skal kunne tænke forretning. Du skal have en vis grad af forretningsforståelse, og du skal kunne tænke strategisk og langsigtet. I bestyrelsesarbejdet støder du ofte på strategiske spørgsmål, økonomiske spørgsmål og ledelsesmæssige spørgsmål. Og dem skal du kunne forholde dig til.

Kan du tjekke ovenstående af på listen, handler det i bund og grund om at få kortlagt dine egne erfaringer og kompetencer og gøre dem tydelige og brugbare overfor virksomhederne. Vær seriøs og ærlig, når du går til bestyrelsesarbejdet – virksomhederne forventer sparring og nogen at tale med, ikke superhelte.

 Overvejer du, om et bestyrelsesnetværk kan hjælpe dig godt i gang samt støtte din udvikling som bestyrelsesmedlem? Book en snak med vores direktør her og bliv klogere på dine muligheder.

E-bog: Er bestyrelserne i danske SMV-er parat til grøn omstilling?

E-bogen ‘Er bestyrelserne i danske SMV-er parat til grøn omstilling’ stiller skarpt på lederes attitude og indstilling til bæredygtighed i danske SMV-er. Med mere end +1400 besvarelser får du en spændende og fyldestgørende rapport.

E-bog for bestyrelsesmedlemmer | Asnet